buitenland

Chinezen woedend op Maleisië over MH370

Door Shari Deira - 06 augustus 2015

De regering van Maleisië weet het vrijwel zeker: het gevonden wrakstuk op Réunion is van de verdwenen vlucht MH370. Nabestaanden van Chinese passagiers geloven niet in die verklaring.

Nabestaanden zijn donderdag naar het kantoor van Malaysia Airlines in Peking gekomen om te demonstreren. Hun woede is vooral gericht tegen de Maleisische premier Najib Razak.

Conclusie

‘Vandaag,  515 dagen nadat het vliegtuig verdween, moet ik met grote treurnis zeggen dat een internationaal team van experts uiteindelijk tot de conclusie is gekomen dat het vliegtuigonderdeel op Réunion inderdaad afkomstig is van vlucht MH370,’ zei Razak woensdag.

Dit terwijl de Fransen nog een slag om de arm houden. Volgens de onderzoekers zijn er ‘zeer sterke aanwijzingen’ dat de zogeheten ‘flaperon’ van de Boeing 777 van Malaysia Airlines is. ‘Ik wil hem vermoorden,’ zegt een 62-jarige demonstrant, die zijn zoon en schoondochter verloor, tegen The Guardian. ‘Wat hij zegt is onzin. Ik wil hem gewoon vermoorden.’

Hoewel de vondst van het wrakstuk volgens Razak een eind maakt aan de onzekerheid voor de nabestaanden, zijn de demonstranten het daar niet mee eens. Zij denken dat de Maleisische regering de zaak gewoon zo snel mogelijk wil afhandelen.

‘Ik geloof het niet,’ zegt een andere nabestaande. ‘Het heeft 515 dagen geduurd. Dat is genoeg tijd om een wrakstuk na te maken.’ De demonstranten hopen dat de Chinese president Xi Jinping hen zal helpen.

Zoektocht

De zoektocht naar het verdwenen vliegtuig had Malaysia Airlines in maart al 20 miljoen euro gekost. China en Australië helpen Maleisië bij de zoektocht naar het vliegtuig, evenals het Nederlandse bedrijf Fugro. De bodemonderzoeker heeft laten weten te zullen blijven zoeken naar MH370.

Réunion ligt ongeveer 4.000 kilometer ten westen van de zone waar onderzoekers denken dat MH370 is neergestort. Met speciale schepen speurt Fugro de zeebodem af. Australië heeft er nog steeds vertrouwen in dat er in het goede gebied wordt gezocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.