buitenland

Deze eeuwenoude tempel bestaat niet meer door IS

Door Shari Deira - 24 augustus 2015

Terreurbeweging IS heeft opnieuw cultureel erfgoed vernietigd in de Syrische ruïnestad Palmyra. Met een grote hoeveelheid explosieven bliezen terroristen de Tempel van Baal-Shamin op

De tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en was een van de best bewaarde gebouwen in de historische stad.

Tempel

IS veroverde Palmyra in mei en al meteen werd gevreesd dat de terroristen cultureel erfgoed zouden vernietigen. Door de explosie bij de Tempel van Baal-Shamin zijn de zuilen van de tempel vernietigd en een binnenplaats.

Verbaasd zijn wetenschappers uit Palmyra niet over de daad van IS: ‘We hebben herhaaldelijk gezegd dat de volgende fase mensen terroriseren zou zijn en dat als ze tijd hebben, ze zouden beginnen met het vernietigen van tempels,’ zegt Maamoun Abdulkarim, voorzitter van het Syrische directoraat voor antieke oudheid en musea tegen persbureau Reuters.

‘Ik zie dat Palmyra voor mijn eigen ogen wordt vernietigd. God help ons in de dagen die komen.’ De tempel stond op enkele meters afstand van een Romeins amfitheater, waar IS eerder een massa-executie heeft uitgevoerd.

Wanneer de tempel precies is opgeblazen, is onduidelijk. Het Syrian Observatory zegt dat de tempel een maand geleden al is vernietigd, maar volgens Abdulkarim is het zondag gebeurd.

Onthoofding

De vernietiging van de tempel is slechts een van de vele gruwelijkheden die IS in Palmyra teweegbrengt.

Vorige week onthoofdde de terreurbeweging Khalid al-Asaad, een 83-jarige archeoloog die meer dan de helft van zijn leven wijdde aan het behoud van het historische centrum van Palmyra. Asaad werd in Palmyra op handen gedragen. Wat de exacte aanleiding was voor de onthoofding, blijft onduidelijk.

In juni blies IS twee historische tombes op en vorige maand werden eeuwenoude standbeelden kapotgeslagen met enorme hamers. Vrijdag doken er beelden op, waarop te zien is dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers.

Voordat Palmyra in handen viel van IS probeerde de Syrische regering zoveel mogelijk kunstschatten over te brengen naar het relatief veilige Damascus, maar veel werken zijn achtergebleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.