buitenland

Dit gaan Europese landen doen tegen terreurdreiging treinen

30 augustus 2015

Negen landen van de Europese Unie (EU) gaan extra maatregelen nemen om veiligheid in het internationaal treinverkeer beter te kunnen waarborgen. Dit is wat de landen voor ogen hebben.

Aanpassing van de Schengenverdragen is voorlopig niet aan de orde, maar de landen gaan de regels wel ruimer interpreteren. Dit blijkt uit de uitkomsten van het overleg dat negen EU-landen en de Europese Commissie zaterdag in Parijs voerden over veiligheid in het internationale treinverkeer. Dit zijn de plannen:

  • Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Hiervoor is geen extra geld of personeel nodig. De manschappen worden ergens anders vandaan gehaald.
  • Nederland en België gaan vaker samen controleren in treinen. ‘Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen’, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof.
  • Landen gaan beter en effectiever informatie uitwisselen over terreurverdachten. Dit proces zal niet meer worden gestandaardiseerd. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag in de Thalys wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.
  • Europese verkeersministers gaan bekijken of het binnen de regels van Schengen mogelijk is om internationale treinkaartjes op naam te zetten. Verdachte personen kunnen op die manier bij voorbaat uit de trein worden geweerd, zoals bij vliegtuigen gebeurt.
  • Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.