buitenland

Dit moet u weten over debat Republikeinen

07 augustus 2015

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn nog ver weg, maar de eerste kandidaten zijn al met elkaar in debat gegaan. De Republikeinen die strijden om het kandidaatschap debatteerden, Donald Trump stal de show.

Tien Republikeinen die in de race zijn om kandidaat te worden deden mee aan het eerste debat. Dit waren de hoogtepunten.

1. Vrouwen

Toen Megyn Kelly Donald Trump vroeg naar zijn uitlatingen over vrouwen die hij niet mag, Trump noemde ze onder meer ‘dikke varkens’ en ‘slonzen’, antwoordde Trump: ‘Alleen Rosie O’Donnell!’ verwijzend naar de Amerikaanse comédienne. Trump zegt dat hij simpelweg niet de tijd heeft voor ‘politieke correctheid’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Onafhankelijk?

Maar nog verrassender was misschien wel dat Trump niet uitsluit dat hij als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de presidentsverkiezingen. ‘Ik doe die belofte op dit moment niet.’ De vastgoedmagnaat benadrukte wel dat hij het liefst meedoet met de verkiezingen namens de partij.

Als Trump inderdaad onafhankelijk aan de race meedoet, kan dat gunstig uitpakken voor de Democraten. Republikeinse kiezers verdelen dan hun stemmen.

3. Chris Christie vs. Rand Paul

Deze twee kandidaten botsten over het verzamelen van data. Rand Paul wil naar eigen zeggen meer data verzamelen van terroristen en minder van ‘gewone Amerikanen’. Volgens Christie was dat een ‘belachelijk’ antwoord.

‘Ik vertrouw Obama niet met onze gegevens,’ zei Paul. ‘Ik weet dat jij hem een dikke knuffel hebt gegeven.’ Christie reageerde: ‘Weet je, Senator Paul, de knuffels die ik me herinner zijn de knuffels die ik heb gegeven aan de nabestaanden van de slachtoffers van 11 september.’
http://www.youtube.com/watch?v=EajtYb43Rxs

4. Jeb Bush

Het lukte de jongere broer van oud-president  George W. Bush volgens CNN maar niet om te laten zien dat hij de leider is van zijn campagne. ‘Hij is eerder een passagier dan een bestuurder.’ Tijdens het debat kwam Bush onzeker en nogal nerveus over.

Wel sprak hij zich uit over de oorlog in Irak, die zijn broer begon: ‘Het was een fout. Ik zou niet zijn binnengevallen.’ Jeb Bush struikelde eerder over dit onderwerp.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

5. Immigratie

De afgelopen weken heeft Trump stevige uitspraken gedaan over immigratie. De vastgoedmagnaat zei dat hij het onderwerp op de agenda heeft gezet.

‘Als ik er niet was geweest, zouden we nu niet eens praten over illegale immigratie, Chris’ zei Trump tegen presentator Chris Wallace. ‘Dit was geen onderwerp waar iemand mee bezig was, totdat ik erover begon.’

Jeb Bush, die Trump volgt in de peilingen, benadrukte dat hij tegen ‘amnesty’ is voor illegalen. Hij pleit voor een betere strategie als het gaat om grenscontrole.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.