buitenland

Doden en gewonden bij aanslag in toeristisch centrum Bangkok

Door Elif Isitman - 17 augustus 2015

In de Thaise hoofdstad Bangkok is maandagavond een bom ontploft. Tot nu toe zijn er zeker zestien doden geteld en raakten ruim 80 personen gewond door de aanslag.

De bom ontplofte op een groot kruispunt in de wijk Ratchaprasong, het commerciële centrum van de stad, vlakbij de Erawan-tempel, meldt BBC. Op deze plek komen veel toeristen. De aanslag werd rond 19.00 uur (lokale tijd) gepleegd, tijdens de avondspits, meldt The Bangkok Post. Het gebied is afgesloten.

Op beelden is te zien hoe het kruispunt getroffen wordt door de explosie, waarna mensen in paniek wegrennen. De chaos na de explosie was groot. Er lagen lichaamsdelen en uitgebrande motoren op het wegdek.

De bom ging af bij de populaire Erawan-tempel. Die wordt doorgaans door veel Chinese toeristen bezocht. Volgens de politiechef van Bangkok ging het om een pijpbom die in de tempel was gelegd.

Onder de doden zijn twee Chinezen en een Filipijn. De meeste gewonden komen uit China en Taiwan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Zuiden

Het aantal aanslagen in Thailand neemt de laatste tijd toe, staat te lezen op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vooral het zuiden van het land is het toneel van terreuraanslagen. Het gaat daarbij vooral om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op politieke bestuurders. De hoofdstad Bangkok wordt zelden getroffen.

In het zuiden van Thailand komen moslims in opstand tegen boeddhistische machthebbers. Het is echter niet duidelijk of deze rebellen achter de explosie van maandag zitten. De verantwoordelijkheid voor de bom is nog niet geclaimd. De Thaise regering denkt dat de daders de toeristische sector en de economie een slag wilden toebrengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.