buitenland

Duits parlement akkoord over Grieks steunpakket

Door Thomas Borst - 19 augustus 2015

Het Duitse parlement heeft ingestemd met het derde steunpakket voor Griekenland. Door het akkoord van de Duitsers is het hulppakket bijna een feit.

De eurolanden stemden vrijdag al in met een nieuw hulppakket voor de noodlijdende Grieken. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de Griekse leningen.

Weerstand CDU

De Bondsdag ging woensdag akkoord met de leningen van 86 miljard euro. In totaal stemden 454 afgevaardigden voor het besluit, 113 stemden tegen en 73 leden onthielden zich van de stemming.

Een groot deel van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, was tegen het steunpakket, meldt Handelsblatt. Eerder bleek al dat de meerderheid van de Duitse bevolking geen vertrouwen heeft in het voornemen.

De eerste miljarden zullen op vrijdag worden overgemaakt, als alle parlementen hun zege hebben gegeven aan het noodpakket. Met deze miljarden kan Griekenland aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en de Griekse bankensector versterken.

Nederland

Naast Duitsland moeten ook de negentien andere parlementen, waaronder Nederland, akkoord gaan met het noodpakket. De VVD-fractie gaf dinsdag aan te zullen instemmen.

Woensdag werd duidelijk dat het CDA en GroenLinks tegen de Griekse noodhulp zijn. Ook PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus zijn tegen.

Het verzet van de partijen heeft weinig zin, aangezien VVD, PvdA en D66 voor een Kamermeerderheid zorgen. Momenteel debatteren Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën, PvdA) en minister president Mark Rutte (VVD) over de Griekse leningen.

In de Kamer mag niet worden gesproken over de voorwaarden van de Griekse lening. De leden van de Tweede Kamer hebben het document waarin de voorwaarden staan wel toegestuurd gekregen, maar mogen de inhoud niet openbaar maken en er niet over praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.