buitenland

Enorme ravage Tianjin, dodental flink toegenomen

Door Thomas Borst - 13 augustus 2015

De explosies in de Chinese havenstad Tianjin hebben tot nu toe al vijftig levens geëist, waaronder twaalf brandweermannen. Het gebied rondom de brand is bezaaid met puin; tientallen gebouwen zijn verwoest.

Het personeel in het ziekenhuis van Tianjin maakt overuren. Volgens de laatste berichten zijn er zeshonderd gewonden opgenomen in het ziekenhuis, van wie zich er 66 in kritieke toestand bevinden, meldt staatspersbureau China Xinhua News.

Tianjin telt ruim veertien miljoen inwoners en ligt ongeveer 50 kilometer van Peking. De explosie heeft schade aangericht in een straal van 10 kilometer rondom het opslagbedrijf. De zes omliggende panden zijn compleet verwoest.

Oorzaak onbekend

De ontploffing ontstond woensdagavond (Nederlandse tijd) in een containerterminal in de haven waarin brandbare stoffen waren opgeslagen. In korte tijd veranderde het havengebied in een enorme vuurzee. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Waarschijnlijk waren de containers gevuld met cyanide. Dit wordt gesuggereerd vanwege de giftige lucht in het rampgebied, schrijven Chinese media. Iedere hulpverlener die het gebied betreedt, draagt een gasmasker. China Xinhua News berichtte eerder al dat er ‘gevaarlijke en chemische producten’ opgeslagen waren in het havengebied.

Aardbeving

Een 25-jarige inwoner van Tianjin geeft tegenover CNN aan dat de tweede explosie een stuk heftiger aanvoelde dan de eerste. ‘De tweede explosie was zo krachtig dat ik gelijk dacht aan een aardbeving. Het zestien verdiepingen tellende pand trilde volledig op zijn grondvesten.’

De eerste explosie had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. Bij de tweede knal werd een kracht van 2,9 gemeten door het Chinese centrum voor aardbevingen.

Vermiste brandweerlieden

Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid gaf aan dat de brandweer in eerste instantie werd opgeroepen voor een brand. Vlak na aankomst ontstond de explosie. Tientallen brandweermannen worden nog vermist.

President Xi Jinping heeft volgens Chinese media opgeroepen ‘geen inspanning te sparen om de gewonden te behandelen, de vermisten op te sporen en het vuur onder controle te krijgen’. Een werkgroep onder leiding van de minister van Openbare Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.