buitenland

EU geeft 5 miljoen euro aan Calais voor noodhulp migranten

Door Thomas Borst - 31 augustus 2015

De Europese Unie (EU) heeft 5 miljoen euro gereserveerd voor de Franse stad Calais voor de verzorging en opvang van migranten. De Franse havenstad heeft nog altijd grote moeite met de opvang van migranten die naar Engeland willen.

De Franse premier Manuel Valls bezoekt Calais maandag samen met minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en de Europese topfunctionarissen Dimitri Avramopoulos (Europees Commissaris voor Migratie) en Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie).

De Europese vluchtelingencrisis staat centraal bij het bezoek aan de Franse havenstad, schrijft persbureau AFP. Calais heeft al maanden te maken met een flinke toestroom van migranten die naar Engeland willen.

Tentenkampen

Calais deed eerder een verzoek voor noodhulp. Het Asiel, Migratie en Integratie Fonds (AMIF) heeft het bedrag ter beschikking gesteld voor het opzetten van tentkampen rondom migrantenopvangcentrum Jules-Ferry en ter ondersteuning van het verplaatsen van asielzoekers naar andere locaties in Frankrijk.

De bijstand is een aanvulling op het programma van 266 miljoen euro voor de periode van 2014 tot 2020 om acties op het gebied van asiel, migratie en integratie te financieren. In 2014 werd er een noodfinanciering van 3,8 miljoen euro toegekend voor de oprichting van Jules Ferry.

Het opvangcentrum is als eerste bezocht door de politici. Zij zullen de Kanaaltunnel die naar Engeland toe leidt, ook bezoeken. De burgemeester Nasacha Bouchart, van Calais is ook aanwezig bij het bezoek.

Calais is een populaire bestemming onder migranten, onder meer omdat het maar 40 kilometer van de Engelse kust ligt. Jaarlijks trekken tienduizenden migranten naar de havenstad.

Maatregelen

Eind juli steeg het aantal bestormingen van de Kanaaltunnel naar recordhoogte; zo’n 2.000 illegalen probeerden toen om Groot-Brittannië te bereiken via de tunnel. De Britse regering reserveerde toen 10 miljoen euro voor een hek om de migranten te weren. Ook werden er meer politieagenten en private beveiligers ingezet om de tunnel te beschermen.

Die maatregelen bleken te helpen. Het aantal vluchtelingen dat Engeland probeerde te bereiken zakte in augustus van 2.000 naar 150. Eurotunnel, exploitant van de Kanaaltunnel, vindt 150 nog steeds een ‘onacceptabel’ aantal.

De Britse premier David Cameron was tevreden over de handelingen die de regering heeft doorgevoerd om de migranten te weren. Hij wil voorkomen dat er mensen ‘zonder toestemming’ het land bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.