buitenland

Frankrijk pleit voor economische regering eurozone

Door Thomas Borst - 31 augustus 2015

De Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, pleit voor een economische regering voor de eurozone. Een speciale eurocommissaris moet het sociale, monetaire en economische beleid van de negentien eurolanden coördineren.

Macron ontvouwt zijn plannen maandagochtend in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. ‘We willen een nieuwe fundering van Europa, met een vernieuwing van de Europese Unie (EU) en de eurozone.’ Eerder pleitte president François Hollande al voor een eigen regering voor de eurozone.

De eurocrisis en de onderhandelingen over het Griekse steunpakket tonen volgens Macron aan dat de eurozone in de huidige vorm niet functioneert. Hij zegt zelfs dat het tot zelfvernietiging van de landen leidt. ‘De centrifugale krachten zijn te groot, zowel politiek als economisch.’

Euroregering

Bij de nieuwe regering komt er meer macht in handen van een eurocommissaris in Brussel. ‘De euroregering zou worden geleid door een commissaris met ruime bevoegdheden,’ zegt de minister. ‘Dat zou niet alleen consequenties hebben voor alle ministers van financiën in de eurozone, maar ook voor iedereen die een stem heeft in het arbeidsmarktbeleid.’

Volgens Macron zou de commissaris met een hoger budget mogen werken, dan de EU nu tot zijn beschikking heeft. ‘Hoe hoger het budget, hoe meer geloofwaardigheid voor Europa.’ Hij vindt dat er meer geld nodig is om lidstaten te beschermen tegen financiële schokken.

In de huidige regeringsvorm worden alle eurolanden vertegenwoordigd door de informele eurogroep, bestaande uit alle ministers van financiën van de negentien lidstaten. De huidige voorzitter van de eurogroep is Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).

Vertrouwen

De minister is ervan overtuigd dat de Fransen de plannen gaan goedkeuren in een referendum. Ook denkt hij dat rechtse populisten als Marine Le Pen, voorzitter van het Front National, achter de hervormingen zullen staan.

Macron wil de nieuwe machtsverdeling in 2019 gerealiseerd hebben. ‘We moeten nu alle amendementen op het verdrag betreffende de Europese Unie voorbereiden, dan kunnen we de plannen in het najaar van 2017 implementeren.’

‘Dan zijn de nationale verkiezingen in Frankrijk en Duitsland achter ons. Al in 2018 of in 2019 zou Europa op een nieuwe en betere basis komen te staan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.