buitenland

Franse politie: linkse activisten jutten migranten Calais op

Door Tom Reijner - 06 augustus 2015

Het waren geen mensensmokkelaars, die de duizenden migranten in Calais aanmoedigden om de Kanaaltunnel te bestormen, maar extreemlinkse activisten.

Bovendien jutten zij mensen op om zo confrontaties met de politie uit te lokken, zegt de Franse politievakbond tegen The Telegraph.

Ongestraft

De extreemlinkse activisten en anarchisten, veelal afkomstig uit Groot-Brittannië, zouden infiltreren in migrantenkampen. Wat ze daarmee willen bereiken, is dat de migranten en oproerpolitie elkaar te lijf gaan.

De anarchisten streven naar een Europa zonder grenzen, en elk politieoptreden tegen de vluchtelingen laat in hun ogen zien hoe ver de EU daarvan is verwijderd. Volgens de politie schilderen de extreemlinkse types de agenten af als ‘barbaren’. Een aantal van die activisten zou behoren tot de groep No Borders. Dit weekeinde schreeuwden zo’n tweehonderd migranten ‘Open de grenzen!‘ naar de politie, toen zij de Kanaaltunnel probeerden te bereiken.

‘Tot dusver konden ze ongestraft hun gang gaan. Het is tijd dat we de wet volgen, en ze identificeren en oppakken,’ zegt woordvoerder Gilles Debove van vakbond Unité SGP-Police FO.

Steen

De beschuldigingen komen nadat maandag een Franse agent naar het ziekenhuis moest, omdat hij een steen tegen zijn hoofd had gekregen. Die zou zijn gegooid door een Sudanese migrant. Een dag eerder bezette een groep migranten urenlang de Kanaaltunnel, die Frankrijk met Groot-Brittannië verbindt. Zo’n sit-in wijst mogelijk op gecoördineerde actie.

Elke nacht weer proberen honderden mannen om op een trein of in een vrachtwagen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Tien migranten zijn inmiddels al om het leven gekomen bij hun hachelijke ondernemingen. Ze klimmen in, onder, of op vrachtwagens en wagons. En ze proberen lopend door de tunnel aan de overkant te komen.

De vluchtelingen en gelukszoekers komen uit landen als Eritrea, Somalië, Syrië, Afghanistan, en Sudan dus. Velen zien Groot-Brittannië als het beloofde land, waar de straten zouden zijn ‘geplaveid met goud’. Maar dat is helemaal niet waar, liet de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May weten in een opiniestuk – in een poging om al die migranten die willen komen, te ontmoedigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.