buitenland

Frontex redt 5.300 migranten voor Libische kust: vijf vragen

Door Thomas Borst - 25 augustus 2015

Bij grootschalige reddingsacties zijn vorige week 5.300 migranten gered voor de kust van Libië. De actie maakte deel uit van de missie Triton.

Dat maakte Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, dinsdag bekend. Bij de operaties waren onder meer Noorse en Ierse schepen en vliegtuigen van Frontex betrokken. Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over de reddingsactie op een rij.

1. Waar komen de migranten vandaan?

De vluchtelingen zijn voor het merendeel afkomstig uit Afrikaanse landen in het zuiden van de Sahara. De meeste migranten hadden de Libische kust verlaten in rubberen en houten bootjes. Na noodoproepen naar de Italiaanse autoriteiten werd er actie ondernomen door Frontex.

2. Waren dit de grootste reddingsacties tot nu toe?

Een woordvoerder van het Noorse schip Siem Pilot zegt dat de meeste reddingsacties in het weekend zijn uitgevoerd, in totaal waren dat 27 acties. ‘We hebben nog nooit zoveel mensen aan boord gehad.’ Het weekend was een van de drukste periodes sinds de lancering van missie Triton in november 2014.

3. Wie is er verantwoordelijk voor deze operaties?

Frontex geeft op de eigen website aan dat zij verantwoordelijk zijn voor 3.400 van de 5.300 geredde migranten. De schepen en vliegtuigen die daaraan hebben bijgedragen, zijn bekostigd door het agentschap. Frontex is een organisatie van de Europese Unie (EU) dat zich richt op de samenwerking van de lidstaten van de EU van de collectieve Europese buitengrens.

‘Duizenden migranten zijn gered voor de Libische kust en ik ben er trots op om te zeggen dat de schepen en vliegtuigen gefinancierd door Frontex meer dan de helft van de vluchtelingen hebben kunnen redden,’ zegt directeur Fabrice Leggeri op de website van Frontex.

4. Hoeveel migranten hebben Europa inmiddels proberen te bereiken?

Vorige week dinsdag maakte Frontex bekend dat de maand juli een recordmaand is in de Europese migratiegeschiedenis. In juli probeerden 107.500 migranten op een illegale manier een EU-land binnen te dringen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werden er in totaal al 95.000 vluchtelingen van zee gered tussen Libië en Italië. De Italiaanse kustwacht maakte zaterdag bekend 4.400 migranten uit de Middellandse Zee te hebben gered, nog nooit eerder redden de Italianen zoveel vluchtelingen in 24 uur tijd. Het totaal aantal migranten dat Europa deze maand probeerde te bereiken, is nog niet bekend.

5. Hoe denkt Europa de migrantenstroom op te kunnen vangen?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spraken maandag met elkaar in Berlijn over de vluchtelingencrisis in Europa. Frankrijk en Duitsland werken aan een voorstel voor een gezamenlijk Europees beleid voor de opvang van migranten.

Zowel Merkel als Hollande pleit voor een verdeling van de migranten over alle EU-lidstaten met gemeenschappelijke registratiecriteria. De Europese Commissie stelde in juni al voor om de migranten te verdelen over Europa, maar de lidstaten verzetten zich toen tegen het plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.