buitenland

Geweld van extreemrechts in Duitsland: dit gebeurde er

Door Shari Deira - 26 augustus 2015

Nu steeds meer migranten naar Duitsland komen neemt het verzet van rechtsextremisten toe. Dinsdagavond was het opnieuw raak in de stad Parchim, waar twee dronken mannen een asielzoekerscentrum binnendrongen.

Ook in de plaats Heidenau, in de buurt van Dresden, was het de afgelopen dagen onrustig. Reden voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel om Heidenau te bezoeken. Elsevier.nl zet de gebeurtenissen van de afgelopen dagen op een rij.

Indringers (25 augustus 2015)

Bewoners van een asielzoekerscentrum in Parchim sloegen alarm omdat twee dronken mannen het centrum waren binnengedrongen. Een van de indringers had een groot mes bij zich. De mannen sloegen op de vlucht, maar werden al snel opgepakt door de politie.

Wat het duo van plan was, is onduidelijk maar ze deden wel xenofobe uitspraken toen ze een bloedtest moesten ondergaan.

Brand (25 augustus 2015)

In Nauen, ten westen van Berlijn, is een asielzoekerscentrum in vlammen opgegaan. Binnenkort zou een sporthal dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. De brandweer kon het gebouw niet meer redden, en liet het pand gecontroleerd uitbranden.

Al snel werd de conclusie getrokken dat de brand is aangestoken. Burgemeester Detlef Fleischamann van Nauen sprak zijn afschuw uit: ‘Als het is aangestoken, dan zijn het criminelen.’

Brand (24 augustus 2015)

Ook in de Weissach im Tal in de deelstaat Baden-Württemberg is een leegstaand gebouw afgebrand dat zou dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. Het was de bedoeling dat het gebouw zou worden gerenoveerd, maar het is nu onbewoonbaar verklaard.

De politie heeft laten weten niets uit te sluiten en er rekening mee te houden dat er sprake is van brandstichting.

Rellen (21, 22 en 23 augustus)

Demonstraties van rechtsextremisten liepen in Heidenau drie avonden uit op rellen. Op vrijdag 21 augustus raakten 31 agenten gewond, doordat relschoppers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk. De relschoppers kwamen na een oproep van de Nationaal-Democratische Partij.

Ook zaterdag en zondag was het raak in Heidenau en raakten rechtsextremisten slaags met de politie.

Bondskanselier Angela Merkel veroordeelde maandag het geweld in Heidenau: ‘Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neonazi’s hun idiote haatzaaiende boodschap over het asielzoekerscentrum proberen te verspreiden.’ Woensdag brengt Merkel een bezoek aan het Oost-Duitse stadje.

Demonstratie in Heidenau tegen de komst van vluchtelingen (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.