buitenland

Grote doorbraak in zoektocht naar vermiste MH370

Door Servaas van der Laan - 05 augustus 2015

Het vleugeldeel dat op het Franse eiland Réunion is aangespoeld, is afkomstig van de vermiste Boeing 777-300 van Malaysia Airlines. Onderzoekers hebben hier ‘voldoende bewijs’ voor.

Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak woensdag gezegd.

‘Vandaag, 515 dagen nadat het vliegtuig verdween, moet ik met grote treurnis zeggen dat een internationaal team van experts uiteindelijk tot de conclusie is gekomen dat het vliegtuigonderdeel op Réunion inderdaad afkomstig is van vlucht MH370,’ zei de Maleisische premier. ‘We hebben nu fysiek bewijs dat, zoals ik op 24 maart vorig jaar al zei, vlucht MH370 op een tragische manier is geëindigd in de zuidelijke Indische Oceaan.’

Voldoende bewijs

De zogeheten ‘flaperon’, een stuurvlak op de vleugel, spoelde vorige week aan en werd naar Toulouse gebracht voor onderzoek. Uit dit onderzoek is ‘voldoende bewijs’ gekomen dat het om een vliegtuigonderdeel van de vermiste Boeing 777 gaat.

‘Dit is een grote doorbraak in het vraagstuk over de verdwijning van het vliegtuig,’ liet een woordvoerder van Malaysia Airlines weten. ‘We verwachten en hopen dat er meer delen worden gevonden, wat kan leiden tot de oplossing van dit mysterie.’

Zeestromen

Het vliegtuigonderdeel spoelde aan op vele duizenden zeemijlen van de plek waar onderzoekers denken dat het toestel in zee moet zijn gestort.

Een verdere analyse van de zeestromen kan mogelijk de precieze crashlocatie aanwijzen. Het vinden van meer brokstukken is relevant, omdat de toedracht van de crash dan kan worden vastgesteld. Tot nu toe is het nog altijd een raadsel wat er met de Boeing kan zijn gebeurd die op 8 maart vorig jaar van de radar verdween.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.