buitenland

Het verwarrende motief van televisieschutter Flanagan

Door Shari Deira - 27 augustus 2015

Na de schietpartij waarbij verslaggever Alison Parker en cameraman Adam Ward om het leven kwamen, is beetje bij beetje meer bekend geworden over het motief van Vester Flanagan. Parker zou racistische opmerkingen hebben gemaakt.

Flanagan, die een tijd geleden werkte voor de lokale zender WDBJ7, stuurde een fax van 23 pagina’s naar de zender ABC News. In het uitgebreide document zegt de schutter dat de schietpartij in een kerk in Charleston in juni hem inspireerde.

Racisme

Toch was het niet alleen de schietpartij die leidde tot de gruwelijke daad. Volgens Flanagan bouwde de woede al langer in hem op omdat hij slachtoffer zou zijn geweest van racisme. Ook zou de man lastig worden gevallen vanwege zijn seksuele voorkeur, Flanagan viel op mannen.

‘Ja, het zal klinken alsof ik boos ben. Dat ben ik ook. En daar heb ik alle recht op. Waarom heb ik dit gedaan? Ik deed een aanbetaling voor een pistool op 19 juni. De schietpartij in de kerk in Charleston vond plaats op 17 juni.’

Flanagan richtte zich ook nog tot Dylann Roof, de dader van het bloedbad in Charleston: ‘Wat Dylann Roof betreft? Jij klootzak. Wilde je een rassenoorlog? Kom maar op blanke klootzak!’

Tijdens de live uitzending op de lokale omroep schoot Flanagan meermaals op verslaggever Parker (24) en cameraman Ward (27). Op de kogels schreef Flanagan de initialen van de slachtoffers van de schietpartij in Charleston.

Slachtoffers

In de uitgebreide fax, een nogal onsamenhangend verhaal, spreekt Flanagan ook zijn bewondering uit voor de schutters op Columbine High School en Virginia Tech. Hij noemt Virginia Tech-schutter Seung Hui Cho ‘mijn jongen’ en sprak bewondering uit voor het grote aantal slachtoffers dat hij maakte.

Flanagan twitterde ook over de moord, maar de accounts zijn inmiddels geblokkeerd. Over Ward zegt Flanagan dat de cameraman een klacht over hem zou hebben ingediend bij de directie.

Ook schrijft Flanagan dat hij een aanklacht indiende tegen WDBJ7. Dat zou niet tot een rechtszaak zijn gekomen, maar zijn afgedaan met een schikking. ‘Ik kan nog goed een dag herinneren dat ik uit de rechtbank liep en dat ik mij overweldigd voelde, in de war en was zelfs een beetje bang.’ Na de schietpartij pleegde Flanagan zelfmoord.

De twee slachtoffers van de schietpartij waren verloofd met collega’s bij de lokale zender. De vrouw die door Parker werd geïnterviewd toen Flanagan begon met schieten, raakte gewond en ligt nog in het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.