buitenland

Hoe een migrant er (bijna) in slaagde Engeland binnen te lopen

Door Tom Reijner - 07 augustus 2015

Een Sudanese migrant is er bijna in geslaagd om, al lopende in de Kanaaltunnel, Groot-Brittannië te bereiken. Het is vermoedelijk de eerste keer dat een migrant de overkant te voet wist te halen.

Abdul Rahman Haroun (40) begon om 6.00 uur in de ochtend aan zijn hachelijke onderneming – niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de passerende treinen die vol zitten met reizigers.

Elf uur

Volgens The Telegraph ging er na ongeveer anderhalf uur een alarm af in de zuidelijke tunnel. Een team van de politie ging op de melding af, onderzocht het spoortraject over een lengte van 17 kilometer, maar trof de Sudanees niet aan. Het verkeer in de Kanaaltunnel werd in de tussentijd stilgelegd, waardoor de passagiers komende vanuit Folkestone naar Calais twee uur vertraging opliepen.

Op iets meer dan kilometer van de uitgang bij Folkestone werd hij uiteindelijk toch gesnapt, aangehouden, door de politie meegenomen en in de gevangenis gezet. De man heeft in totaal elf uur in de tunnel doorgebracht, schrijft de Britse krant.

Hij legde – in het donker – bijna 50 kilometer af. Treinen, die soms wel met 160 kilometer voorbij raasden, wist Haroun te vermijden door snel weg te duiken, en hij was de 400 bewakingscamera’s te slim af.

Asiel

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft een officiële klacht ingediend bij de Britse autoriteiten. De man heeft niet alleen zijn eigen leven in gevaar gebracht, maar ‘ook alle mogelijkheden verloren om asiel aan te vragen en werk te vinden,’ aldus het bedrijf tegen een lokale krant in Calais, Nord Littoral.

Dit geval is voor de Britse regering aanleiding om nog eens goed te kijken wat er kan worden gedaan, als de crisis rond Calais verslechtert. Een van de opties die op tafel liggen, is het sluiten van de tunnel ’s nachts. De treinen en het vrachtvervoer moeten dan worden stilgelegd.

Volgens de Britse premier David Cameron is inmiddels al heel wat voortgang geboekt als het gaat om strengere beveiliging, zoals meer hekken en honden. Maar is er nog veel meer dat we kunnen doen, zei hij vrijdag, toen hem werd gevraagd naar het incident.

Migranten uit landen als Eritrea, Sudan en Afghanistan hebben in totaal al 600 pogingen ondernomen om in de tunnel te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.