buitenland

Hongarije kan migrantenstroom niet aan, wil geld van EU

Door Shari Deira - 25 augustus 2015

Hongarije heeft te maken met een grote toestroom van migranten en heeft geld nodig van de Europese Unie om deze het hoofd te kunnen bieden. Het land vindt de manier waarop de Unie geld beschikbaar stelt voor grensbewaking ‘beschamend’.

Chefstaf Lazar Janos van premier Viktor Orbán zegt in een interview met de Hongaarse krant Magyar Hirlap: ‘Oude lidstaten hebben het geld afgenomen van nieuwe lidstaten.’

Grens

Hongarije maakt deel uit van de paspoortvrije Schengenzone, waardoor de Balkanroute populair is. Illegale migranten steken in Griekenland de grens met Macedonië over, verder naar Servië en van daaruit door naar Hongarije en verder de Europese Unie in.

Tot nu toe heeft Hongarije 100.000 illegale migranten geregistreerd, meldt persbureau Reuters. In heel 2014 waren dat er 43.000. Er zijn ook illegale migranten die ongezien de grens oversteken en dus niet worden geregistreerd.

Hongarije verwacht dat dit jaar 300.000 illegale migranten het land in zullen komen. De Hongaarse regering besloot daarom een 4 meter hoog hek te bouwen aan de grens met Servië.

Eerlijk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spraken maandag in Berlijn over de problemen in Europa met migranten. De twee vinden dat de migranten eerlijk over de 28 lidstaten moeten worden verdeeld.

Dit terwijl een eerdere suggestie van een quotum het niet haalde in Brussel. Vooral Oost-Europese regeringsleiders, ook de Hongaarse premier Viktor Orbán, was tegen zo’n verplichte verdeelsleutel. Merkel hoopt dat met eerlijke verdeling, Duitsland enigszins wordt ontlast. Dit jaar komen er naar verwachting 800.000 asielzoekers naar Duitsland.

Merkel en Hollande pleitten voor een gezamenlijk asielsysteem, omdat er nu sprake is van een ‘uitzonderlijke situatie die nog lang zal duren’, zegt Hollande. Merkel drong nogmaals aan op het realiseren van registratiecentra in landen aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Daar zouden migranten die kans maken op asiel, moeten worden gescheiden van andere illegale migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.