buitenland

Illegale migranten ook met jetski’s naar Europa

Door Shari Deira - 31 augustus 2015

De beelden van migranten die in kleine bootjes de Middellandse Zee oversteken, zijn inmiddels bekend. Maar dat is niet de enige manier hoe zij aan de overkant komen. Mensensmokkelaars brengen migranten ook op jetski’s naar Europa.

De Spaanse politie heeft deze maand alleen al vijftien smokkelaars gearresteerd die illegale migranten naar Europa brachten op een jetski. Ook werden zes jetski’s in beslag genomen.

Drugs

Met speedboten achtervolgt de Guardia Civil de bestuurders van de jetski. Zij worden op het water gearresteerd.
http://www.youtube.com/watch?v=1rY3k6GsYA8

Volgens de Spaanse autoriteiten zitten de jetski’s soms volgepakt met drie migranten, onder wie ook kinderen. En aan de mensensmokkel verdienen de smokkelaars blijkbaar niet genoeg. Soms stoppen zij ook drugs in de zwemvesten, ter waarde van duizenden euro’s.

De smokkelaars dumpen de migranten iets voor de kust van drukke stranden. Vervolgens moeten de migranten zelf naar het  Spaanse vaste land zwemmen. ‘Dit zorgt voor gevaarlijke situaties,’ zegt een woordvoerder van de Guardia Civil. ‘De bestuurders dumpen ze ver van de kust, en de migranten kunnen vaak niet zwemmen.’

Snelheid

Als politieagenten de smokkelaars eerder snappen, gooien zij de migranten van de jetski af en maken zij rechtsomkeert naar Marokko. Omdat de jetski’s een hoge snelheid bereiken, kunnen de smokkelaars de reis vanuit Marokko naar het Spaanse Tarifa een paar keer per dag maken. Met een prijs van ruim 2.700 euro per rit, is dat snel verdiend.

Het zuidelijke punt van Spanje is slechts 8 kilometer verwijderd van het Noord-Afrikaanse land. En wie denkt dat het hier gaat om oorlogsvluchtelingen heeft het mis. Volgens de Guardia Civil zijn de smokkelaars en de immigranten Marokkanen.

De vijftien smokkelaars die deze maand zijn opgepakt omdat zij illegale migranten met jetski’s naar Europa brachten, zitten nog in de gevangenis. Zij worden in Spanje vervolgd voor mensensmokkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.