buitenland

IS bedreigt Merkel vanwege ‘bloed van Afghaanse moslims’

Door Thomas Borst - 06 augustus 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bedreigd in een videoboodschap van Islamitische Staat (IS). Het is de eerste keer dat de terreurorganisatie een boodschap volledig in het Duits publiceert.

In de video komen twee jihadisten, afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk, aan het woord. Het Duitse blad Die Welt beschikt over de beelden. De Oostenrijkse extremist luistert naar de naam Mohamed Mahmoud.

Hij zegt dat IS uit is op wraak tegen Merkel. ‘We zullen wraak nemen voor de beledigingen van de profeet en de levering van wapens aan de afvalligen in het kalifaat.’

Daarnaast kondigt Mahmoud vergelding aan tegen Merkel vanwege ‘het bloed dat zij heeft vergoten van moslims in Afghanistan’.

IS-propaganda

Na de dreigende woorden aan het adres van Merkel, richten de jihadisten zich tot de Duitse en Oostenrijkse moslims. Ze roepen het volk op zich bij IS te voegen of terroristische aanslagen in eigen land te plegen.

‘Mijn broeders en zusters, sluit u aan bij de mudjahedien of laat u leiden door de jihad in Oostenrijk en Duitsland. Je hebt niet veel nodig. Neem een mes en dood elke ongelovige! Ze zijn als honden!’

Beruchte extremist

Het is niet de eerste keer dat er videobeelden van Mahmoud opduiken. Zo verscheen hij in 2013 op beelden waarin hij zijn Oostenrijkse paspoort verbrandde en met terreur dreigde  in zijn vaderland.

Een jaar daarvoor heeft Mahmoud in Oostenrijk vier jaar lang in gevangenschap gezeten vanwege ondersteuning van Al-Qa’ida. Nadat hij vrijkwam, woonde de extremist voor korte tijd in Berlijn, Solingen en Erbach.

Hij werd Duitsland uitgezet en vluchtte in 2012 naar Egypte en Libië. Met een vals Libisch paspoort op zak, probeerde de Oostenrijker richting Syrië te trekken om zich bij IS te voegen.

Verder dan Turkije kwam Mahmoud niet; hier werd hij gearresteerd en voor enkele maanden vastgezet. Na zijn vrijlating vorig jaar herfst, heeft hij zich alsnog bij IS in Syrië gevoegd.

Jihadisme groeit

Zowel Oostenrijk als Duitsland hebben de laatste jaren te maken met een flinke groei van jihadisten die het thuisland verlaten voor Syrië. In maart van dit jaar zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas Mazière tegen de Duitse zender ZDF dat er 650 Duitsers naar Syrië en Irak zijn gereisd.

Ook in Oostenrijk is jihadisme een steeds groter probleem. In november werden er dertig huiszoekingen gedaan; hierbij werden er tien jihaad-verdachten opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.