buitenland

‘IS ontvoert tientallen christenen, sleept aantal uit kerk’

Door Tom Reijner - 07 augustus 2015

De terroristen van Islamitische Staat hebben tientallen christelijke gezinnen gekidnapt uit de Syrische stad Al-Qaryatain. Een aantal van hen zou uit een kerk zijn gehaald.

Het gaat om zeker 230 mensen. meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag. Daarbij zijn 45 vrouwen en 19 kinderen. Waar zij naartoe zijn genomen, is onbekend.

Groot offensief

De vermeende ontvoering komt nadat de moslimextremisten de strategisch gelegen stad in de provincie Homs veroverden. Al-Qaryatain ligt bij een belangrijke weg die de oude stad Palmyra verbindt met het Qalamoun-gebergte op de grens met Libanon.

Palmyra is al een paar maanden in handen van IS, en is een van de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten.

De inname van Al-Qaryatain is het gevolg van het eerste grote offensief sinds de verovering van Palmyra, in mei dit jaar, schrijft de BBC.

Bruut geweld

In Al-Qaryatain wonen zo’n 40.000 mensen, onder wie soennitische moslims en christenen. Ook is de stad een toevluchtsoord gebleken voor duizenden mensen die het brute geweld van IS zijn ontvlucht.

Volgens het Observatorium stelt de laatste verovering IS in staat om vechters en materieel te verplaatsen tussen Palmyra en ingenomen gebieden in Qalamun, dat westelijker is gelegen.

IS toont in de regel geen genade voor gevangengenomen ‘ongelovigen’. Zij die zich niet bekeren of loyaal verklaren aan het zelfverklaarde kalifaat worden vermoord. In februari werden 250 Assyrische christenen ontvoerd. Wat er met hen is gebeurd, en of zij nog in leven zijn, is nog altijd onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.