buitenland

Islamitische Staat claimt bloedbad op markt in Bagdad

Door Shari Deira - 13 augustus 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het bloedbad dat in Bagdad is aangericht. Een vrachtauto met explosieven ontplofte op een markt in de Iraakse hoofdstad. Tientallen Irakezen kwamen om het leven.

Volgens hulpdiensten kwamen zeker 76 mensen om het leven en raakten er 202 gewond, meldt persbureau Reuters. IS heeft de aanslag opgeëist.

Puin

In een verklaring van IS die online wordt verspreid, noemen de terroristen Bagdad ‘het bolwerk’ van het leger en de sjiitische milities. De markt waar de aanslag plaatshad, ligt in een sjiitische wijk in Bagdad. Reddingswerkers halen lichamen onder het puin vandaan.

De aanslag is mogelijk een reactie op de boodschap van de Amerikaanse generaal Raymond Odierno. Hij zegt dat de Verenigde Staten moeten overwegen Amerikaanse troepen te laten meevechten met de Irakezen als zij onvoldoende vooruitgang boeken.

Deze troepen zouden het Iraakse leger vooral moeten ondersteunen, en niet per se moeten vechten, meldt BBC News. De Amerikanen hebben al 3.500 militairen naar Irak gestuurd om Iraakse militairen te trainen en strategische adviezen te geven.

Autobommen

De aanslag in Sadr City van donderdag is de dodelijkste sinds het aantreden van premier Haider al-Abadi een jaar geleden. Het is niet de eerste aanslag van dit jaar, IS heeft al meermaals toegeslagen: in mei en juli ontploften enorme autobommen buiten grote hotels.

Ondanks luchtaanvallen van de internationale coalitie is IS maar weinig verzwakt ten opzichte van een jaar geleden, bleek eind juli uit een rondgang van persbureau AP langs anonieme defensiemedewerkers en analytici.

Het militair ingrijpen heeft voorkomen dat heel Irak ten prooi viel aan IS en dat Noord-Syrië onder druk kwam te staan, maar er zou nu een strategische impasse zijn ontstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.