buitenland

Jeb Bush: waar was Hillary Clinton tijdens opmars IS?

Door Tom Reijner - 11 augustus 2015

Na Donald Trump ontvouwt ook zijn Republikeinse rivaal Jeb Bush zijn visie op de aanpak van Islamitische Staat (IS). De presidentskandidaat gaat het naar eigen zeggen heel anders doen dan Barack Obama – en Hillary Clinton.

De voornaamste presidentskandidaat bij de Democraten, Hillary Clinton, ‘heeft fouten gemaakt’ bij de opmars van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. ‘Terwijl IS groeide trok Amerika de handen af van het Midden-Oosten, en negeerde de bedreiging,’ zegt Bush dinsdag in een toespraak over buitenlandse politiek.

Onrust

Clinton krijgt onder uit de zak, omdat zij de huidige onrust in Irak niet heeft weten te voorkomen. ‘Waar was minister van Buitenlandse Zaken Clinton tijdens dit alles?’ vraagt de 62-jarige politicus zich af. ‘Waarom heeft zij zich, net als de president (Barack Obama) geweerd tegen het grote Amerikaanse offensief (surge) in Irak, vervolgens het succes ervan geclaimd, om daarna toe te kijken hoe deze zwaarbevochten zege teniet werd gedaan?’

Bush, die een grote kans maakt om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de wacht te slepen, gaat het naar eigen zeggen anders doen, als hij aan de touwtjes trekt. Delen van zijn te volgen strategie zijn gepubliceerd in diverse Amerikaanse media.

Kwaad

In elk geval moeten de Verenigde Staten opnieuw de leiding nemen in het Midden-Oosten – volgens Bush broodnodig om de IS-terroristen ‘het Kwaad van de moderne wereld’ – een allesbeslissende slag toe te brengen.

De Amerikaanse troepenmacht moet weer op orde worden gebracht. ‘Ik kan u verzekeren: de dag dat ik president wordt, gaan we dit terugdraaien, en de strijdkrachten van de Verenigde Staten heropbouwen.’ Een sterke militaire positie zal IS kunnen verslaan, denkt Bush.

Bush’ opmerkingen over de aanpak van IS komen nadat maandag zijn rivaal Donald Trump zijn ‘strijdplan’ openbaarde. Als het aan de zeer uitgesproken Trump ligt, gaan Amerikaanse militairen naar Irak en Syrië.

Hij is dus voorstander van boots on the ground, bleek in het ochtendprogramma van MSNBC. Belangrijke reden voor Trump om grondtroepen in te zetten tegen IS: ‘Ze hebben veel geld omdat ze olie hebben,’ zegt Trump. ‘Elke plek waar ze olie hebben, zou ik ze kapot slaan.’ Volgens de vastgoedmagnaat, die hoopt de presidentskandidaat te worden voor de Republikeinen, is het belangrijk om de geldstroom van IS te beëindigen. Daarvoor heb je grondtroepen nodig, is zijn overtuiging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.