buitenland

Krijgt Hillary Clinton er een geduchte concurrent bij?

Door Tom Reijner - 02 augustus 2015

De huidige Amerikaanse vicepresident Joe Biden doet mogelijk een gooi naar het presidentschap. De 72-jarige Democraat moet het in dat geval opnemen tegen onder meer Hillary Clinton, die wordt genoemd als de grootste kanshebber voor de nominatie.

Biden is opnieuw aan het bekijken of hij zich moet werpen in de strijd, na de dood van zijn zoon Beau (48) in mei dit jaar, schrijft The New York Times. Hij zou zijn vader hebben aangespoord om toch vooral mee te doen aan de voorverkiezingen.

Donateurs

Het lijkt erop dat de knoop nog niet is doorgehakt. Biden zou er wel oren naar hebben om campagne te voeren, maar heeft zich er nog niet officieel over uitgesproken.

De Amerikaanse krant heeft met bronnen dicht bij de politicus gesproken, en die zeggen dat Biden op dit moment donateurs benadert die weinig vertrouwen hebben in Clinton, en hem daarom mogelijk met geld zouden willen steunen. Ook zou er al contact zijn opgenomen met potentiële campagnemedewerkers.

Felle strijd

Als de huidige rechterhand van president Barack Obama besluit om mee te doen, zal hij dit in september bekendmaken, is de verwachting. De voorverkiezingen zijn in februari. Biden was al eens eerder kandidaat voor de Democratische nominatie, en wel in  1988 en 2008. De laatste keer verloor hij van Obama, die hem daarna aannam als vicepresident.

Analisten verwachten dat Biden een felle strijd zal moeten leveren. Clinton is populair – onder meer vanwege het vooruitzicht dat ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten kan worden.

Ze heeft al miljoenen dollars in de wacht gesleept, ondanks dat haar imago de laatste tijd wat deukjes heeft opgelopen. Zo was er onder meer het schandaal rondom het gebruik van haar privémail in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.