buitenland

Leidt Duits vluchtelingenbeleid tot recordaantal immigranten?

Door Elif Isitman - 04 augustus 2015

Duitsland kampt met een recordaantal immigranten. Het aantal immigranten bij onze oosterburen is vorig jaar gestegen met 3,7 procent.

Dat meldt het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek aan persbureau Reuters. Het bureau registreert sinds 2005 statistieken over immigratie.

Toleranter

Nog nooit was het aantal immigranten in Duitsland zo hoog. Het Bureau wijt de stijging aan het tolerantere vluchtelingenbeleid van de Duitsers. Het land telt op dit moment zo’n 11 miljoen immigranten.

Toch komen veel van de immigranten uit andere Europese landen, zoals Polen, Roemenië, Italië, Bulgarije en Hongarije. Deze groep komt voornamelijk naar Duitsland om te werken. Ten opzichte van het jaar 2011 kwamen er 1,5 miljoen allochtone inwoners bij, wat neerkomt op een stijging van 10 procent.

In de cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen asielzoekers en immigranten die voor werkdoeleinden naar Duitsland komen. De autochtone Duitse bevolking daalde vorig jaar met 1,4 procent.

Steun

Het Duitse Bureau verwacht dat er dit jaar met het nieuwe Europese vluchtelingenplan, dat asielzoekers over Europese lidstaten moet gaan spreiden, ongeveer 450.000 asielzoekers bij gaan komen. Het aantal is daarmee meer dan dubbel zo hoog als vorig jaar, toen er 200.000 asielzoekers in Duitsland waren. De Duitsers hebben dan ook al aangegeven niets te zien in de vastgestelde quota voor asielzoekers bij het Europese plan.

Volgens een opiniepeiling van Reuters neemt ook de steun van de Duitse bevolking voor het asielbeleid af. Net als in Nederland, nemen ook het aantal geweldsincidenten in asielzoekerscentra in Duitsland toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.