buitenland

Londen, Parijs en Berlijn willen nieuwe vluchtelingentop

Door Servaas van der Laan - 30 augustus 2015

De ministers van Binnenlandse Zaken en Immigratie van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland roepen de andere EU-landen bijeen voor een extra top over de migratiecrisis in Europa. Binnen twee weken willen de ministers de koppen bij elkaar steken.

De Franse minister Bernard Cazeneuve, Duitse minister Tohmas de Maizière en de Britse collega Theresa May hebben zondag een verklaring uit laten gaan waarin zij de andere landen uitnodigen voor een speciale vluchtelingentop.

Vluchtelingenkampen

In de verklaring zeggen de landen dat er ‘onmiddellijke maatregelen’ genomen moeten worden om de grote migratiestromen naar Europa de baas te kunnen zijn.

Zo willen ze dat er zo snel mogelijk grote vluchtelingenkampen komen in Griekenland en Italië waar de migranten worden verdeeld in twee groepen: échte vluchtelingen uit oorlogsgebieden en economische gelukszoekers. Er moet een lijst worden opgesteld met ‘veilige’ en ‘onveilige’ landen om het asielproces te versnellen. Ook moeten de uitzettingsprocedures versneld worden, zodat echte vluchtelingen niet de dupe worden van personen die misbruik proberen te maken van het asielsysteem in Europa.

Mensensmokkelaars

Terwijl er in Luxemburg, Parijs en Brussel vergaderd wordt, gaan de migratiestromen naar Europa onverminderd door. In de Egeïsche Zee werd een schip van Frontex beschoten door criminelen aan boord van een luxe jacht waarin zeker zeventig migranten verstopt zaten. Een zeventienjarige migrant werd geraakt door de kogels en overleefde het niet. De Griekse kustwacht wist het schip uiteindelijk te enteren en kon de bemanning arresteren.

Ook in Zuwara in Libië werden drie personen gearresteerd op verdenking van mensenhandel. De verdachten zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de scheepsramp van afgelopen donderdag waarbij zeker 110 migranten om het leven kwamen. Ongeveer 500 personen konden uit het water worden gered, terwijl zo’n 200 man nog wordt vermist.

Oostenrijkse truck

En in het Oostenrijkse Braunau is wederom een vrachtwagen met een lading migranten aangetroffen. In dit geval kwam de politie op tijd en konden de verstekelingen op tijd uit het laadruim worden gehaald.

Drie kinderen zijn met ernstige ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De Roemeense chauffeur probeerde te ontsnappen, maar kon worden gegrepen en is aangehouden.

Kritiek van media

Nu er geen einde aan de migrantendrama’s in en rond Europa lijkt te komen, beginnen ook media zich op een kritische manier met het onderwerp te bemoeien. Volgens The New York Times doet Europa ‘te weinig’ om landen als Griekenland en Italië te helpen. De krant meent dat de EU ‘faalt’ in het aanpakken van de vluchtelingencrisis.

Ook de Duitse boulevardkrant Bild schaart zich achter de opvang van asielzoekers in Duitsland. ‘Er is gewoon nooit een reden om vluchtelingen, in dit geval de armsten van de armsten, met geweld te moeten begroeten. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn,’ zei hoofdredacteur Julian Reichelt zondag bij Buitenhof. Volgens het Duitse medium hoort het bij de Europese waarden om gastvrij te zijn voor mensen die hun eigen land moeten ontvluchten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.