buitenland

Meer bekend over gevonden lijken in vrachtwagen Oostenrijk

Door Thomas Borst - 28 augustus 2015

In de vrachtwagen die donderdag langs de A4 van Oostenrijk is gevonden, bevonden zich meer dan zeventig lijken. Een aantal mogelijke verdachten zijn vrijdagochtend gearresteerd.

In totaal zijn er 71 lijken gevonden. Het gaat om 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen. Een kind zou niet ouder dan een jaar zijn geweest.

Eerder zei de politie dat er twintig tot vijftig lijken in de laadruimte van de vrachtwagen waren gevonden. Het exacte aantal was donderdag nog niet duidelijk, omdat een groot deel van de lichamen al in staat van ontbinding was.

De politie maakte ook bekend dat de dode migranten waarschijnlijk al overleden waren, op het moment dat ze Oostenrijk werden binnengereden. De eerste onderzoeken wijzen uit dat de verstekelingen anderhalve dag tot twee dagen dood waren, voordat de vrachtwagen de Oostenrijkse grens bereikte.

Forensisch onderzoek

Volgens de politie zijn de slachtoffers waarschijnlijk gestikt.  Momenteel zijn alle lichamen naar Nickelsdorf gebracht, waar koelfaciliteiten zijn. Forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak moet meer duidelijkheid geven.

Politiechef Hans Peter Doskozil zegt dat er hoogstwaarschijnlijk vluchtelingen in de laadruimte zaten. De A4 tussen Hongarije en Oostenrijk is een populaire route voor mensensmokkelaars.

Mogelijke daders opgepakt

Krone Zeitung schrijft dat er zeven verdachten zijn opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij de mensensmokkel. De Hongaarse politie ontkent deze berichtgeving, zij zeggen dat er drie Bulgaren en een Afghaan zijn aangehouden. Bijna twintig mensen zijn ondervraagd.

Eerder spraken de Hongaarse en Oostenrijkse agenten goede hoop uit dat de daders snel konden worden opgepakt, ondanks het vermoeden dat de smokkelaars zich niet meer in Oostenrijk bevinden.

De politie kreeg eerder aanwijzingen dat de smokkelaars Roemenen zijn. De vrachtwagen had een Hongaars kenteken en opschriften van het Slowaakse kippenvleesbedrijf Hyza. Het moederbedrijf liet donderdag weten de vrachtwagen in 2014 te hebben verkocht.

De chauffeur probeerde waarschijnlijk via Servië en Hongarije Oostenrijk te bereiken. Een burger heeft het kenteken geregistreerd in de Hongaarse plaats Kecskemet. Politie vermoedt dat de verstekelingen in Hongarije in de truck zijn gestopt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.