buitenland

Meer bootmigranten naar Griekenland: waarom?

Door Shari Deira - 07 augustus 2015

Het aantal illegale migranten dat Europa probeert te bereiken via Griekenland, stijgt hard. Alleen al in juli zijn 50.000 vluchtelingen onderschept op de Egeïsche Zee, tussen Griekenland en Turkije.

Er is sprake van een stijging van 70 procent ten opzichte van juni toen het nog om ruim 20.000 illegale migranten ging.

Syriërs

Vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt vrijdag dat er tot 31 juli 124.000 bootmigranten zijn aangekomen in Griekenland, voornamelijk op de eilanden Lesbos, Chios, Kos, Samos en Leros. Dat is een stijging van 750 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de meeste gevallen gaat het om Syriërs: in het begin van het jaar maakten zij nog 63 procent uit van alle bootmigranten, inmiddels is dat 70 procent. De UNHCR benadrukt dat de Grieken snel één organisatie moeten aanwijzen die deze operatie goed kan sturen.

‘Aangezien Griekenland te maken heeft met financiële uitdagingen, heeft het land hulp nodig, Europese landen moeten Griekenland helpen,’ staat in een verklaring van de organisatie van de Verenigde Naties.

Grenzen

Ook de Griekse premier Alexis Tsipras wil dat de Europese Unie te hulp schiet: ‘Griekenland beleeft een crisis in een crisis. We doen wat we kunnen om deze mensen menselijk te behandelen,’ zegt Tsipras tegen de staatsomroep.

‘Het is nu aan de Europese Unie om te laten zien of het een solidaire Unie is, of een Europese Unie waar iedereen zijn eigen grenzen wil beschermen.’ Tsipras zegt dat Griekenland met meer te maken heeft dan wat het land aankan. ‘We hebben met significante problemen te maken en daarom hebben we de EU om hulp gevraagd.’

Populair

Dat de route naar Europa via Griekenland wint aan populariteit, heeft onder meer te maken met de veiligheid. De route via Italië is de meest dodelijke optie, blijkt uit cijfers van Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van de Unie controleert.

Onderweg naar Griekenland zijn dit jaar tot nu toe ruim honderd bootmigranten om het leven gekomen. Dat zijn er een stuk minder dan onderweg naar Italië, waar dit jaar al bijna tweeduizend doden vielen.

Toch is ook de route via Griekenland niet zonder gevaar. De bootmigranten gaan vanuit Griekenland naar Macedonië en van daaruit door naar Servië. Vanuit Servië gaan de migranten vaak door naar Hongarije. Reden voor dat land om aan de grens een 4 meter hoog hek neer te zetten om de illegalen tegen te houden.

In deze landen krijgen migranten veelal te maken met corrupte politiediensten, er liggen criminelen op de loer en bootmigranten moeten uren achtereen lopen, schreef NRC Handelsblad deze week.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.