buitenland

Met Benin is krijgsmacht tegen Boko Haram compleet

Door Thomas Borst - 03 augustus 2015

Met de steun van Benin is de regionale troepenmacht tegen de terreurbeweging Boko Haram compleet. De hoop is dat de krijgsmacht Boko Haram definitief een halt kan toeroepen.

Benin voegt zich bij de regionale krijgsmacht die zo’n 8.700 soldaten zal gaan tellen. Het West-Afrikaanse land levert 800 militairen in de strijd tegen de terreurdreiging van Boko Haram. Met de steun van Benin is de troepenmacht compleet. Ook Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger leveren militairen.

Solidair

De regionale troepenmacht zou uit 7.500 militairen bestaan, maar uiteindelijk zijn dat er 8.700 geworden. Dit heeft mede te maken met de militaire steun van Benin, dat in eerste instantie 250 man zou leveren.

‘Dit is een mogelijkheid om solidariteit te tonen met landen die in de frontlinie zitten tegen de islamitische sekte Boko Haram’, gaf de president van Benin, Thomas Boni Yayi, aan in een verklaring over de afvaardiging aan de regionale krijgsmacht.

Collectieve terrorismebestrijding

Eerder waren de regeringsleiders van de Afrikaanse Unie het er over eens dat de islamitische terreurbeweging door meerdere landen aangepakt moet worden. Het Nigeriaanse leger alleen bleek niet bestand tegen Boko Haram. De fundamentalisten werden in bepaalde delen van Nigeria overmeesterd door het leger, maar de laatste tijd is de terreurbeweging weer in opkomst.

De radicale groepering is sinds 2009 actief en eiste al 20.000 mensenlevens in het noorden van Nigeria en in Tsjaad en Kameroen.

Sharia

De islamitische terreurgroep strijdt al jaren voor de invoering van een volledige sharia-wetgeving in Nigeria. Dit is een streng islamitische en anti-westerse overtuiging die al in bepaalde Nigeriaanse staten van kracht is.

Naast Nigeria mengde het leger van Kameroen zich de afgelopen jaren ook in het conflict tegen de islamitische radicalen; dit leidde niet tot structureel verweer. Het is de hoop dat de regionale krijgsmacht erin slaagt het terrorisme in de regio definitief een halt toe te roepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.