buitenland

‘Migranten in Calais niet alleen Frans en Brits probleem’

Door Tom Reijner - 02 augustus 2015

Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de migrantencrisis in Calais aan te pakken. De nijpende situatie rond de Franse ingang van de Kanaaltunnel is een ‘globaal migratieprobleem’.

Dat schrijven de Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken zondag in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph. Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May roepen de hulp in van andere lidstaten van de Europese Unie.

Prioriteit

Die moeten volgens de bewindslieden ook hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Deze situatie kan niet worden gezien als een probleem van alleen onze landen,’ schrijven ze.

‘Het is een prioriteit op Europees en internationaal niveau. Veel migranten zijn hier terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen.’ Volgens Cazeneuve en May is de uiteindelijke oplossing migranten duidelijk te maken dat ze hun heil niet moeten zoeken in Europese landen.

Geen goud

Afrikaanse landen moeten volgens hen worden ondersteund op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen blijven en illegale migratie wordt gestopt. ‘Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo – onze straten zijn niet geplaveid met goud.’

Donderdag zei de Britse premier David Cameron het wel te begrijpen dat de migranten proberen naar zijn land te komen. ‘Wij hebben banen, een groeiende economie, het is een geweldige plek om te leven.’ Maar mijn land wordt geen ‘safe haven’ voor migranten die nu bivakkeren in en rond Calais, waarschuwde hij tevens. Samen met de Franse president François Hollande heeft hij afgesproken dat zij nauw zullen samenwerken om de problemen in Calais aan te pakken.

Extra hekken

De Kanaaltunnel aldaar wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen en gelukszoekers uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Vrachtwagenchauffeurs ondervinden grote hinder en worden soms zelfs bedreigd.

Het(trein)verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.