buitenland

Migranten op Kos: het weer in Duitsland is beter

Door Servaas van der Laan - 14 augustus 2015

Migranten op het Griekse eiland Kos komen met opvallende argumenten voor hun reis naar Europa. Zo zou er in Duitsland niet alleen voor iedereen werk zijn, maar is het klimaat ook een stuk aangenamer.

Van de duizenden migranten op het Griekse eiland Kos is er vermoedelijk niemand die de intentie heeft op het zonnige eiland te blijven.

Allen willen ze doorreizen naar het Griekse vasteland, om vanaf daar de reis naar West-Europa te maken.

Lekker weer

Veel migranten vertellen aan RTL-nieuwscorrespondent Eveline Rethmeier dat ze naar Duitsland willen.  Hier is, volgens de migranten, ‘werk voor iedereen’, krijg je er ‘geld van de overheid’ en bovendien zou het weer beter zijn in Duitsland. Een korte blik op de weer-app op hun iPhone had ze vermoedelijk voor een grote teleurstelling kunnen behoeden.

De mooiweerverhalen zijn vermoedelijk afkomstig van de mensensmokkelaars die zo veel mogelijk migranten tegen een riant tarief in de bootjes willen laden.

Ook migranten in Calais, die koste wat kost, de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken, komen veelal met naïeve verhalen over ‘werk voor iedereen’, ‘gratis geld’ en ‘lekker weer’.

Alleen het verhaal dat de overheid ‘geld uitdeelt’ lijkt gezien de royale sociale voorzieningen in West-Europa enigszins op waarheid te berusten. Het feit dat Groot-Brittannië niet in de Schengenzone ligt en dat de migranten dus niet zomaar kunnen worden teruggestuurd, lijkt bovendien een argument dat wel plausibel klinkt.

Doorreizen

Feitelijk moeten de vluchtelingen die zich op Kos laten registreren allemaal in Griekenland blijven. De autoriteiten op het eiland zetten de vluchtelingen die zijn geregistreerd op de boot naar het Griekse vasteland. Maar in de praktijk blijkt dat veel migranten, gestimuleerd door de mooiweerverhalen, vanaf daar doorreizen naar West-Europa.

Maar zonder papier komen de vluchtelingen en gelukszoekers het eiland niet af. Omdat de registratie vanwege het grote aantal vluchtelingen traag verloopt, is er veel onrust op het eiland.

Confrontaties

Na eerdere opstootjes kwam het ook donderdagavond weer tot een confrontatie tussen migranten en de politie. Athene heeft 250 extra agenten naar het eiland gestuurd om de crisis op het eiland te bestrijden.

Maar zo lang er iedere dag 600 tot 800 migranten op het eiland aankomen, blijft het voor de autoriteiten op het toeristische eiland dweilen met de kraan open.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.