buitenland

Migranten openbaren zwakke plekken bij hekken in Calais

Door Elif Isitman - 08 augustus 2015

Tientallen migranten liepen deze week moeiteloos de veilige zone bij de Eurotunnel bij Calais binnen. De migranten wisten de code van een slot aan het hek van de tunnel te kraken.

Het inbreken in de veiligheidszone verliep vrij soepel: de migranten raadden de code door te kijken naar welke toetsen het meest versleten waren, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. De krant is in het bezit van foto’s van het tafereel. Op de foto’s is te zien hoe een groep van ongeveer 30 migranten binnen een paar seconden de veiligheidszone betreden.

Cijfercombinatie

De mannen liepen naar het hek, dat zich op ongeveer 1,5 kilometer bevindt van het Kanaaltunnelcomplex in Coquelles, vlakbij Calais. Ze zouden het slot hebben bestudeerd en de cijfercombinatie hebben geraden door de meest versleten toetsen in te drukken. De nummers twee, vier en nul waren bijvoorbeeld zichtbaar vaker gebruikt dan de andere toetsen.

De inbraak is ‘vreemd en verontrustend,’ aldus Bruno Noel van de politiebond in Calais. ‘Dit hek staat er al een hele tijd, en zoals je snapt, druk je niet alle toetsen in om je sporen uit te wissen, dus het is goed mogelijk dat sommige toetsen een vuilere indruk maken dan anderen.’ Volgens hem checkt Eurotunnel regelmatig hoe het hek erbij ligt.

Hangslot

De foto’s kwamen boven tafel nadat bekend werd dat een 40-jarige Sudanees via de Kanaaltunnel het vasteland van Groot-Brittannië bijna wist te bereiken. Er zou naar aanleiding van de foto’s nu een extra hangslot op het hek zijn geplaatst.

De Britse overheid maakte vrijdag bekend zeven miljoen pond te investeren in vernieuwing van het hekkensysteem bij Coquelles. In totaal investeert de regering van David Cameron 19 miljoen pond in de veiligheidsmaatregelen bij Calais. Het is onbekend hoeveel migranten de Kanaaltunnel hebben weten te betreden via de zwakke plek bij het hek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.