buitenland

Moet cabinepersoneel Kuwait Airways in islamitisch uniform?

Door Judith Spiegel - 18 augustus 2015

Judith spiegel schrijft vanuit Kuweit-Stad over de Golfregio. Eerder werkte zij in ­Jemen, waar zij en haar man in 2013 ­werden ontvoerd.

De stewardessen van Kuwait Airways moeten in islamitisch uniform, vindt de salafistische parlementariër Abdul Rahman Al ­Jiran. De grondwet bepaalt namelijk dat de sharia een bron van wetgeving is. Een bron, niet de enige, maar dat ziet hij gemakshalve over het hoofd. ‘Zo laten we zien dat de Kuweiti’s vreedzame, conservatieve en serieuze mensen zijn.’

De Kuweiti’s zijn verdeeld. Sommigen vinden het een goed idee. Ene Fahad blogt: ‘God zij met u, en iedereen die de islamitische waarden niet hoog in het vaandel draagt, belijdt een gebrekkig geloof.’ Anderen noemen het lariekoek en vinden dat de parlementariër zich beter met belangrijkere dingen kan bezighouden.

Weer anderen halen vooral de schouders op. ‘Hij is een parlementariër, die ­stellen hier niets voor. Het parlement stelt hier helaas niets voor,’ zegt een lid van de koninklijke familie.

Naughty pilot

Dat Al Jiran juist nu met dit plan komt, is geen toeval. Een piloot van Kuwait Airways – duidelijk niet een van de conservatieve en serieuze school – zou tijdens een vlucht van Londen naar New York een Engelse pornoster in de cockpit hebben uitgenodigd.

Al kettingrokend zou hij haar champagne hebben geschonken – Kuwait Airways schenkt geen alcohol – en zich uitstekend hebben vermaakt. Ophef alom over de ‘ondeugende piloot’, zoals hij zich aan de Engelse had voorgesteld. En er klonken niet alleen negatieve geluiden. ‘Dit moet wel het beste zijn wat Kuwait Airways ooit heeft meegemaakt,’ blogde ­iemand. Tijd voor Al Jiran om in te grijpen.

De kans is echter klein dat het cabinepersoneel daadwerkelijk in hoofddoek en lange rok zal moeten. Nog daargelaten dat zij meestal Aziatische niet-moslims zijn, blijven zo ongeveer alle wetsvoorstellen in Kuweit – ook zinnige – bij voorstellen.

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.