buitenland

Noord-Korea stelt ultimatum, bereidt leger voor op oorlog

Door Elif Isitman - 21 augustus 2015

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn leger tot paraatheid opgeroepen voor een ‘quasi-oorlog’ met Zuid-Korea. Donderdag escaleerde een conflict tussen beide landen over boodschappen die via een luidspreker werden uitgeroepen.

Kim Jong-un stelt een ultimatum aan Zuid-Korea: stop uiterlijk zaterdagmiddag om 5 uur alle ‘propaganda tegen het Noorden’ of bereid je voor op militaire acties, meldt persbureau Reuters.

Boodschappen

Volgens de Zuid-Koreaanse onderminister van Defensie Baek Seung-joo is het waarschijnlijk dat Noord-Korea een paar van de luidsprekers van het Zuiden zal beschieten. Het land heeft al aangegeven gewoon door te gaan met het uitzenden van boodschappen, totdat het Noorden haar excuses aanbiedt voor recentelijke explosies van landmijnen.

Bij de explosies raakten twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond. Noord-Korea ontkent hiervoor verantwoordelijk te zijn.

De luidsprekers staan op ongeveer elf verschillende punten aan de zuidelijke kant van de gedemilitariseerde zone (DMZ), die op zo’n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt en Noord- van Zuid-Korea scheidt.

Luidsprekers

De luidsprekers worden ingezet om propagandaboodschappen aan het Noorden te laten horen. Donderdagmiddag beschoten militairen van het Noord-Koreaanse leger het Zuid-Koreaanse gebied, uit protest tegen de uitzendingen die via de luidsprekers werden gedaan. Zuid-Korea schoot terug. Er zouden aan beide kanten geen doden zijn gevallen of materiële schade zijn toegebracht.

Vorige week riep de regering in Pyongyang het Zuiden ook al te stoppen met het uitzenden van ‘propaganda’. Noord-Korea dreigt geregeld met aanvallen op het Zuiden, maar dit is een van de weinige keren dat een dreigement ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Verder is het gestelde ultimatum ook uitzonderlijk, zeggen experts, omdat het Noorden er normaal gesproken geen tijdstip aan verbindt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.