buitenland

Opvangboot vertrekt uit Kos: wordt migrantencrisis verlicht?

Door Elif Isitman - 19 augustus 2015

Het opvangschip dat de Griekse regering naar Kos stuurde is woensdagochtend vertrokken. Aan boord van het schip bevinden zich zo’n 1800 Syrische migranten.

Het migrantenschip Eleftherios Venizelos is op weg naar Thessaloniki op het Griekse vasteland. Daarmee zou de druk en chaos op het eilandje Kos, dat de afgelopen maanden overspoeld werd met migranten, verlicht moeten worden.

Spanningen

De afgelopen maanden arriveerden duizenden vluchtelingen op het eiland. Alleen al vorige week meerden 21.000 migranten aan bij de Griekse kust. In de maand juli waren het er meer dan 50.000. Het vakantie-eiland Kos is niet opgewassen tegen deze grote aantallen, waardoor op het eiland spanningen ontstonden.

Om veiligheidsredenen werden enkel Syriërs opgevangen en geregistreerd op het schip. Hiermee hebben ze meer rechten dan bijvoorbeeld Eritreeërs, die veelal worden geregistreerd als economische vluchteling.

Door alleen Syriërs op het schip mee te nemen proberen autoriteiten te voorkomen dat er ruzies uitbreken tussen migranten uit verschillende landen.

Vechtpartijen

Op Kos zijn onder meer ook Afghanen en Pakistanen aangekomen. Zaterdag ontstond er onrust tussen een groep Afghanen, Pakistanen en Iraniërs. Vorige week waren er bijvoorbeeld ook vechtpartijen tussen migranten die in de rij stonden om geregistreerd te worden.

Griekenland is voor veel migranten niet de eindbestemming. Ze hopen uiteindelijk op het Griekse vasteland terecht te komen om vanuit daar via Macedonië en Servië naar Hongarije te reizen, waar de weg naar de andere landen van de Europese Unie openligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.