buitenland

Partijgenoot Obama stemt tegen Iran-deal: wat betekent dat?

Door Tom Reijner - 07 augustus 2015

De Amerikaanse president Barack Obama probeert steun te verwerven voor het akkoord over het nucleaire programma van Iran, dat in juli werd gesloten. Bekend is dat de Republikeinen tegen zijn, maar weet Obama de Democraten wel te overtuigen?

Een prominente Senator is alvast verloren, schrijft The New York Times.

Chuck Schumer, volgens de krant ‘een invloedrijke Joodse stem’ in het Congres. zal tegen het akkoord stemmen. Hij is de eerste Democraat in de Senaat die bekendmaakt dat hij een ‘nee’ zal laten horen.

Misdadige doelen

Volgens Schumer is het risico te groot dat de Islamitische Republiek het akkoord ‘misbruikt om zich niet aan de afspraken te houden en zijn misdadige doelen alsnog na te streven’. De afgelopen tijd voerde hij samen met de president en de onderhandelaars van het akkoord gesprekken.

Maar dat heeft Schumer niet over de streep getrokken, al heeft hij er wel lange tijd over na moeten denken. Zowel voor- als tegenstanders hebben goede argumenten, maar uiteindelijk is hij toch tot de conclusie gekomen dat hij tegen de gemaakte afspraken is.

Zijn grootste bezwaar is dat Iran na tien jaar alsnog een atoombom gaat bouwen – iets dat een grote bedreiging betekent voor Israël. Iran gaat echt niet veranderen, het is beter om de sancties te behouden en ‘verder de diplomatieke weg te bewandelen’. Ook een andere prominente Democraat, Eliot Engel, zegt het akkoord niet te kunnen steunen.

Tegenvaller

Obama kan meer weerstand verwachten uit eigen partij, aangezien Schumer tevens aankondigde andere Democraten van zijn zienswijze te overtuigen.

Een tegenvaller voor Obama, maar niet direct gevaarlijk. De Republikeinen hebben de steun nodig van tientallen Democraten om het veto van de president ongedaan te maken. Het Congres kan in dat geval weer terugslaan, maar dan heeft het wel een twee derde meerderheid nodig in beide ‘Kamers’. De conclusie is dus dat Obama aan een derde van de volksvertegenwoordigers genoeg heeft om de deal in stand te houden.

In het Congres is de meerderheid Republikeins, zowel in het Huis van Afgevaardigden (245 Republikeinen tegenover 188 Democraten) als in de Senaat (54 tegenover 44).  Het Congres zal in september een eerste keer stemmen over het akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.