buitenland

Primeur: 100.000 migranten naar EU binnen een maand

Door Servaas van der Laan - 18 augustus 2015

De maand juli was een primeurmaand in de Europese migratiegeschiedenis. Voor het eerst werden er in één maand meer dan 100.000 illegale migranten tegengehouden bij de buitengrenzen van Europa.

Dat meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Recordbreker

In juli probeerden 107.500 migranten op illegale manier een EU-land binnen te dringen. Daarmee breekt juli alle records van het grensbewakingsagentschap dat in 2008 met de metingen begon.

Volgens Frontex komen er nu drie maanden op rij steeds meer illegale migranten bij. In juni werd al het vorige record van 70.000 illegalen gebroken. De grote stijgingen deden zich vooral voor bij de Oost-Mediterrane route (Turkije-Griekenland) en de West-Balkanroute (Servië-Hongarije).

Syriërs en Afghanen

Met de cijfers van juli meegerekend, probeerden nu dit jaar in totaal 340.000 illegale migranten de EU binnen te komen. Dat is ruim 175 procent van het aantal illegale immigranten in dezelfde periode vorig jaar en zelfs meer dan de 280.000 migranten die over heel 2014 naar de EU reisden. Syriërs en Afghanen zijn de bevolkingsgroepen die het meest voorkomen onder de migranten die in Griekenland of Hongarije aankomen. De migrantengroepen naar Italië bestaan volgens Frontex voor 90 procent uit Afrikanen.

‘Dit is een noodsituatie voor Europa die vereist dat alle lidstaten de autoriteiten te hulp schieten die te maken hebben met enorme aantallen migranten,’ zegt Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

Gevolgen

De hoge aantallen migranten die op illegale wijze naar Europa trekken, hebben hun weerslag op het asielsysteem in Noord-Europese landen. Veel van de migranten die in Italië, Griekenland of Hongarije de EU binnenkomen, reizen door naar andere delen van de EU. Volgens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) komen er in Nederland iedere week 1.700 asielzoekers bij. De opvangcentra kampen met ruimtetekort en proberen de asielzoekers met een (tijdelijke) verblijfsvergunning over te halen om onderdak te vinden bij vrienden of familie.

Duitsland

Ook in Duitsland is de situatie alarmerend. De oosterburen verwachten dat er dit jaar 750.000 migranten asiel zullen aanvragen in hun land. António Guterres, hoge commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties, vindt dat Europa de asielzoekers beter moet verdelen.

Bondskanselier Angela Merkel noemde de toestroom van asielzoekers naar de Europese Unie een grotere uitdaging dan de Griekse schuldencrisis. ‘Het asielvraagstuk kan het nieuwe grote Europese project worden, waarin we werkelijk kunnen laten zien of we in staat zijn gezamenlijk actie te ondernemen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.