buitenland

Rebellerende Syriza-leden richten zelf partij op

Door Elif Isitman - 21 augustus 2015

De Griekse partij Syriza lijkt uit elkaar te vallen. Zo’n 25 opstandige parlementariërs van de partij kondigen vrijdag aan zich af te splitsen en een eigen partij op te richten.

Het komt niet als een verrassing. Donderdag maakte de Griekse premier Alexis Tsipras bekend op te stappen, nadat het noodlijdende land de eerste miljardenlening aan de Europese Centrale Bank (ECB) afloste.

Te ver

Er bestaat al langer verzet van het radicale Linkse Platform binnen zijn partij. De in totaal 25 parlementsleden zetten zich af tegen de voorwaarden die Europa stelt aan nieuwe noodleningen. Zij vinden die te ver gaan.

De parlementsleden die opstappen zijn dan ook degenen die het pertinent niet eens zijn met de afspraken die Tsipras met de geldschieters maakte. Zij stemden tegen het nieuwe steunpakket. Dit was ook de reden voor Tsipras om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, waar hij zelf ook weer verkiesbaar is. De nieuwe verkiezingen zullen op 20 september worden gehouden.

Leider

De nieuwe partij met rebellerende parlementsleden zal Leika Anotita (Eenheid van het Volk) gaan heten. Voor nu is het de derde partij in het Griekse parlement. Syriza had tot nog toe 149 van de 300 zetels in het parlement. De partij vormt een regering met de kleine rechtse Onafhankelijke Grieken.

De oud-minister van Energie Panagiotis Lafazanis zal naar verluidt de Eenheid van het Volk gaan leiden. Hij werd vorige maand door Tsipras ontslagen, vanwege zijn verzet tegen het bezuinigingspakket.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.