buitenland

Rellen Duits asielzoekerscentrum na ‘belediging’ Koran

Door Elif Isitman - 20 augustus 2015

In een vol asielzoekerscentrum in het plaatsje Suhl in het oosten van Duitsland zijn in de nacht van woensdag op donderdag rellen uitgebroken. Dat gebeurde nadat een bewoner door tientallen andere asielzoekers werd aangevallen.

De politie heeft een man gearresteerd, schrijft de regionale krant Frankenpost.

Beledigd

De man zou negatief over de Koran hebben gesproken, waarop andere asielzoekers zich beledigd voelden. Vervolgens werd hij door ongeveer twintig medebewoners aangevallen.

De politie was naar eigen zeggen snel ter plaatse. Agenten probeerden in eerste instantie de orde te herstellen, maar werden vervolgens door relschoppers bekogeld met stenen en staven.

Bij de rellen zijn zeker vier agenten en tien asielzoekers gewond geraakt. Ook raakten zes politieauto’s beschadigd en liep het pand schade op, onder meer aan de ramen. Bij de rellen zouden zo’n 50 asielzoekers betrokken zijn geweest.

Ruimtegebrek

In het asielzoekerscentrum in Suhl, in de Duitse deelstaat Thüringen,  zitten 1800 mensen, terwijl het centrum voor slechts 1200 asielzoekers is gebouwd. Vanwege ruimtegebrek slapen sommige asielzoekers op de gang. Dit heeft de afgelopen tijd al vaker tot vechtpartijen en andere incidenten geleid.

Duitsland kampt al met een recordaantal migranten, en het lijkt erop dat de asielzoekers maar zullen blijven binnenkomen. Woensdag werd bekend dat er dit jaar mogelijk een totaalaantal van 750.000 asielzoekers bij Duitsland zal aankloppen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als eerder werd gedacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.