buitenland

Rusland: ‘MH17-onderzoek is traag en gebrekkig’

Door Servaas van der Laan - 05 augustus 2015

Rusland heeft geen goed woord over voor de manier waarop Nederland het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 aanpakt. Volgens Moskou is het voorgestelde MH17-tribunaal slechts een middel om de aandacht van het slechte onderzoek af te leiden.

‘Traag’ en ‘gebrekkig’, zo omschreef de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Afleiden

Lavrov sprak woensdag over het onderzoek in de marge van een internationale conferentie in Maleisië. Volgens de minister was het voorgestelde VN-tribunaal slechts een manier om de aandacht af te leiden van het gebrekkige voorstel.

Rusland sprak zijn veto uit over het VN-tribunaal omdat de Veiligheidsraad volgens Moskou niet het juiste forum is om de verantwoordelijken te bestraffen. ‘De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek zo traag en zo gebrekkig loopt,’ zei Lavrov.

MH17-gezant

Hij zei dat Rusland aan VN-secretaris generaal Ban Ki-moon had gevraagd om een speciale MH17-gezant te benoemen. De gezant zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden.

Ook zou de gezant een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. ‘Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal,’ zei Lavrov.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat Rusland kritiek uit in de richting van de onderzoekers. Toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar de eerste bevindingen publiceerde zei Lavrov verbaasd te zijn over het ‘lakse onderzoek’. ‘De toon is kalm, het werk is traag en laks gedaan,’ zei Lavrov destijds die vond dat Nederland meer moest doen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Met die uitspraken haalde Lavrov het bloed onder de nagels van de Nederlandse regering vandaan. Nederland is van mening dat het juist de Russen zijn die de voortgang van het onderzoek frustreren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.