buitenland

‘Schutter Thalys is Marokkaanse Syriëganger’

Door Elif Isitman - 22 augustus 2015

Er wordt steeds meer bekend over de man die vrijdag een terreuraanslag probeerde te plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Het zou gaan om de 26-jarige Ayoub El Kahzzani.

De 26-jarige Marokkaan woonde in 2014 in Spanje en zou daarna naar Frankrijk zijn verhuisd, schrijft de Spaanse krant El Pais.

De man zou een teruggekeerde Syriëganger zijn. Hij zou kort geleden pas zijn teruggekomen. De Europese anti-terreurautoriteiten hadden hem al op het oog vanwege zijn jihadistische overtuigingen.

Islam

Khazzani zou banden onderhouden met de radicale islam. Of hij Syrië mee heeft gevochten met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) of met een andere jihadistische groepering is nog niet bekend.

Bedankt

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wil nog niet bevestigen dat de man daadwerkelijk Kahzzani is, maar als hij dat wel is dan was ook Frankrijk op de hoogte van zijn jihadistische opvattingen. De minister gaf zaterdag meer duidelijkheid over de manier waarop de man is overmeesterd. Een Franse passagier wilde naar het toilet in de trein en zag daar dat de bewuste man met een doorgeladen kalasjnikov stond. Een worsteling volgde, waarna er verschillende schoten werden gelost.

Tijdens de gepoogde aanslag vrijdag had de Marokkaan een Kalasjnikov en een stanleymes bij zich. Hij werd na de worsteling met de Fransman tegen de grond gewerkt door drie Amerikanen en een Brit. Twee van de Amerikanen Spencer Stone en Alek Skarlatos waren militairen. Stone zat bij de Amerikaanse luchtmacht en Skarlatos bij de Nationale Garde.

Franse veiligheidsdiensten hebben ontdekt dat hij naast de kalasjnikov en het stanleymes een automatisch pistool en negen patroonhouders bij zich had.

Hij zou op de trein zijn gestapt op station Brussel-Zuid en was ook bekend bij de Belgische inlichtingendiensten. Het incident gebeurde ter hoogte van de Belgische plaats Oignies en de trein werd daarna omgeleid naar Arras.

Daar werd de schutter uit de trein gehaald en overgebracht naar een antiterreurafdeling in een voorstad van Parijs, waar hij nu wordt verhoord. Het is vrijwel zeker dat hij vanuit terroristische motieven handelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.