buitenland

Schutters houden hotel in Mali gegijzeld: zeven doden

Door Elif Isitman - 07 augustus 2015

Gewapende mannen hebben vrijdag een aanval gepleegd op drie hotels in de stad Sévaré in Mali. Bij een van de hotels kwamen zeker zeven personen om het leven.

Dat zegt een woordvoerder van het leger tegen persbureau Reuters. Het gaat om een hotel waar geregeld personeel van de Verenigde Naties verblijft. Volgens de woordvoerder zijn er mogelijk ook drie Russische piloten ontvoerd, maar dat wordt door de Russische ambassade ontkend. De VN-missie MINUSMA bevestigde vrijdagavond dat onder de slachtoffers een VN-medewerker is. De nationaliteit van die persoon is niet bekend

Lastig

Sévaré ligt op ongeveer 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen van de VN-missie MINUSMA zijn gestationeerd. Vrijdagmiddag was de aanval nog aan de gang: de schutters bevinden zich nog altijd in het hotel. Het Malinese leger heeft ‘Le Byblos’, het hotel in kwestie, omsingeld en van binnenuit zou geweervuur klinken. Bewoners in de buurt zouden zich in hun huis schuilhouden.

Er zouden in totaal vijf gijzelnemers in het pand zitten. Militair ingrijpen is lastig omdat zich mogelijk nog gasten in het hotel bevinden Militaire bronnen meldden vrijdag dat er tenminste vijf buitenlanders, onder wie drie Zuid-Afrikanen, een Fransman en een Oekraïner, in het hotel hebben ingecheckt.

Getuigen zouden het lichaam van een dode, blanke man voor het gebouw van het hotel hebben zien liggen vanaf de weg. Het hotel ligt vlakbij een vliegveld. Het is niet duidelijk waar de dode man vandaan komt. Daarnaast zijn er twee Malinese soldaten omgekomen en raakten er drie gewond. Een van de aanvallers, die een bomgordel droeg, is waarschijnlijk ook omgekomen.

Mislukt

Het is nog onduidelijk wie de aanvallers zijn en of ze verwant zijn aan een terroristische organisatie. Volgens een inwoner van Sévaré zouden de aanvallers van plan zijn geweest om Westerlingen te ontvoeren, maar mislukte dat plan waardoor ze zich genoodzaakt zagen het hotel in te vluchten.

Ansar Dine, een Malinese groep die gelieerd is aan terreurorganisatie Al-Qa’ida, claimde vorige maand nog een reeks aanslagen op de VN en het Malinese leger in Bamako, de hoofdstad, en bij gebieden vlakbij de grenzen met Ivoorkust en Mauritanië. Het is niet duidelijk of deze groep ook achter deze aanslag zit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er voor zover bekend, zich geen Nederlandse burgers bevinden onder de slachtoffers en er ook geen Nederlanders in het hotel zitten. In Mali wonen zo’n 115 Nederlanders, maar het ministerie heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders in de buurt waren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.