buitenland

Slag om Kos 2.0: migranten nemen eiland over

Door Servaas van der Laan - 12 augustus 2015

Een kwart van de totale bevolking op het Griekse toeristeneiland Kos bestaat intussen uit migranten. Politieagenten durven niet meer naar buiten, omdat ze met hun beperkte middelen de chaos niet langer kunnen bestrijden.

Het eiland Kos in de Egeïsche Zee heeft in de loop der jaren aardig wat te verduren gehad. Het stuk grond met een oppervlakte van ongeveer 290 km2 – ruim anderhalf keer Texel – heeft de afgelopen eeuwen volkeren als Kariërs, Doriërs, Perzen, Romeinen, Johannieten en Ottomanen voorbij zien komen.

Slag om Kos

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten Britse en Italiaanse troepen tegen de Duitsers om de zeggenschap over het eiland. De ‘Slag om Kos’, zoals deze strijd de geschiedenisboeken inging, werd beslecht in het voordeel van Duitsland dat uiteindelijk de hele eilandengroep Dodekanesos in handen zou krijgen.

Pas vanaf 1947 is het eiland eigendom van Griekenland. Sindsdien leven de eilandbewoners in relatieve rust en verdienen ze hun geld voor het grote deel aan vakantiegangers.

Migrantenstroom

Maar aan die rust kwam deze zomer een eind toen Kos plotseling doelwit werd van duizenden migranten die vanuit Turkije op de boot stapten op zoek naar een beter leven in Europa.

Naar schatting verblijven al meer dan 7.000 migranten op het eiland en komen er iedere dag zo’n 600 tot 800 bij. Daarmee vormen de migranten nu bijna een kwart van de totale bevolking op het eiland. Lokale autoriteiten weten geen raad met de vluchtelingen die in tenten langs de openbare weg of in plantsoenen kamperen.

Noodklok

Burgemeester Giorgos Kyritsis zei dinsdag op de Griekse televisie dat de situatie op zijn eiland volledig uit de hand loopt. ‘Er dreigt hier een bloedbad. De openbare orde kan niet worden gehandhaafd.’ Hij hoopt dat er snel internationale hulp komt.

In een poging de orde te bewaren, werden de migranten dinsdag naar een stadion gebracht waar zij zouden worden geregistreerd. Maar ook dit liep uit de hand toen er onrust en ongeduld ontstonden in de rijen met wachtenden.

Roep om eten

De politieagenten hadden de grootste moeite om de migranten tegen te houden. ‘Wij willen papieren, wij willen eten,’ scandeerden sommigen. Onder agenten, die sterk in de minderheid zijn, slinkt intussen de animo om aan het werk te gaan met de dag.

Sommige migranten hebben daarom hun hulp aangeboden aan de autoriteiten om de orde te handhaven en om te assisteren bij het registratieproces.

Een geruststelling voor de eilandbewoners is dat vrijwel alle migranten het eiland weer willen verlaten en door willen reizen naar andere delen van Europa. Minder goed nieuws is dat de bootjes voorlopig uit Turkije zullen blijven komen, en dat het nog een tijd onrustig zal blijven op het eiland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.