buitenland

Sprankje hoop in Tianjin: overlevende onder puin gevonden

Door Thomas Borst - 14 augustus 2015

Terwijl het dodental in Tianjin is opgelopen tot 55 na de explosies van woensdagnacht, is er ook een sprankje hoop voor de bevolking. Tussen het puin is donderdag voor het eerst een overlevende gevonden.

Een negentienjarige brandweerman werd zwaargewond onder de ravage vandaan gehaald. Ondanks de verwondingen aan de borstkas en in het gezicht, is de man niet in levensgevaar.

Het vinden van de eerste overlevende biedt de bevolking van Tianjin een sprankje hoop. Momenteel worden nog dertien brandweerlieden vermist. Vier brandweermannen kwamen om.

Oorzaak

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is intussen in volle gang. Chinese staatsmedia melden dat er tweehonderd experts naar Tianjin zijn gestuurd die gespecialiseerd zijn in chemische en nucleaire wapens.

Woensdagnacht was er een enorme explosie in de wijk Binhai. Tientallen gebouwen werden verwoest en meer dan tienduizend geparkeerde auto’s zijn volledig uitgebrand. Autofabrikant Renault zag dat er vijftienhonderd wagens volledig zijn geruïneerd. De schade wordt geraamd op zo’n 30 miljoen euro.

Oorzaak explosie

Verschillende deskundigen suggereren dat de ontploffing werd veroorzaakt door een verkeerde blustechniek. Voor de ontploffing woedde een enorme brand in het havengebied. Het water zou voor een kettingreactie hebben gezorgd van het water, de vlammen en de chemische stoffen.

De Chinese politie gaf in eerder stadium aan dat er ammoniumnitraat, kaliumnitraat en caliumcarbide lag opgeslagen in de geëxplodeerde container. Caliumcarbide reageert met water, waardoor de explosieve stof acetyleen ontstaat. De Amerikaanse deskundige David Leggett geeft aan dat acyteleen voor een explosie van het ammoniumnitraat gezorgd kan hebben.

Journalisten weggestuurd

Diverse Chinese media uitten al kritiek op de opslag van gevaarlijke chemicaliën in de terminal, omdat de opslagplaats nabij een weg, appartementencomplexen en kantoorgebouwen stond. De regering heeft aangegeven alle opslagplaatsen van chemicaliën in China grondig te inspecteren.

De communicatie over de huidige toestand in Tianjin is minimaal. De Chinese staat controleert zo veel mogelijk de berichtgeving. Het enige nieuws komt van het officiële staatspersbureau Xinhua. Verslaggevers worden voortdurend weggestuurd in Tianjin, meldt de Volkskrant. De Chinese regering wil zo snel mogelijk een rustige situatie creëren.

Chinadeskundige Fred Sengers is van mening dat de rampen in China een structureel probleem is, omdat de wil ontbreekt de veiligheidsregels na te leven. Zo zijn er vorig jaar meer dan 66.000 werknemers omgekomen.

‘De centrale overheid dreigt met draconische straffen voor wie het niet zo nauw neemt met veiligheidsmaatregelen of de controle daarop. Maar zolang overtredingen pas aan het licht komen als het misgaat, heeft dat weinig effect.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.