buitenland

Syriërs vinden nieuwe route naar Europa: via de noordpoolcirkel

Door Servaas van der Laan - 30 augustus 2015

De Balkan en de Middellandse Zee zijn niet de enige toegangswegen voor ontheemde Syriërs naar Europa. Een groepje doorzetters is erin geslaagd om door Rusland en de noordpoolcirkel Noorwegen te bereiken.

Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal uit een film, maar volgens de Britse krant The Guardian is het toch echt de realiteit: tientallen Syrische vluchtelingen zijn erin geslaagd om via Turkije en Rusland het Noorse grensplaatsje Kirkenes te bereiken.

Zes weken lopen

Wie de route Damascus-Kirkenes op Google Maps invult, ziet dat het om een tocht van maar liefst 5.334 kilometer gaat. Volgens hetzelfde medium doet een mens er 1.062 uur over om deze afstand te voet af te leggen. Dat zijn ruim 42 dagen en dus meer dan zes weken, indien de tocht onafgebroken wordt afgelegd.

Kirkenes is het meest noordelijke punt van het voormalige ijzeren gordijn dat een scheiding was tussen Oost- en West-Europa. Om de historie van het ijzeren gordijn te eren, ligt er nu een fietsroute over dezelfde lijn.

Op de fiets

Volgens Thomas Pettersen, de enige politieman in Kirkenes, komen sommige Syriërs dan ook gewoon op de fiets Noorwegen binnen.

‘Iedere maand proberen ongeveer 5 tot 20 mensen het. Een paar proberen het op de fiets. De rest wordt gebracht in Russische auto’s. Het is heel simpel om zo de grens over te gaan. Ze hoeven alleen maar in een Russische auto te zitten en Noorwegen binnen te rijden. En het is nog legaal ook,’ zegt Pettersen.

Zwijgplicht

Het afgelopen jaar hebben 133 asielzoekers uit Syrië deze bizarre route met succes afgelegd. In het dorpje hebben ze geen idee hoe de Syriërs op dit idee zijn gekomen. Erg lang blijven de migranten overigens niet in het grensplaatsje. Na te zijn geregistreerd, worden ze op het vliegtuig naar Oslo gezet.

Wie niet op het vliegtuig wordt gezet, mag een nachtje in het plaatselijke hotel Thon slapen. Gek genoeg mag het hotel-personeel volgens The Guardian niet over de Syriërs praten. Ook op het immigratiebureau in Oslo wil niemand commentaar geven op deze bijzondere migratieroute.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.