buitenland

Thailand en Interpol zoeken ‘buitenlandse verdachte’ Bangkok

Door Elif Isitman - 20 augustus 2015

De Thaise politie heeft minstens tien mensen op het oog die betrokken zouden zijn bij de bomaanslag op de Erawan-tempel in Bangkok afgelopen maandag. Het zou gaan om een ‘groot netwerk’.

Dat zegt de Thaise politiechef donderdag tegen persbureau Reuters. ‘Voor de voorbereiding werden veel mensen gebruikt: mensen die op de uitkijk hebben gestaan, de bom hebben gemaakt en mensen die de vluchtroute kenden’.  Eerder ging de politie nog uit van drie verdachten.

Terreur

De kans dat het om een internationale terreurgroep gaat is volgens de Thaise politie klein. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de daders het specifiek hadden gemunt op Chinezen. Onder de doden waren onder meer toeristen uit China.

In het westen van dat land zijn Oeigoeren, een etnische moslimminderheid, in opstand gekomen. Thailand deporteerde vorige maand meer dan honderd Oeigoerse vluchtelingen, die eerder vanuit China naar het land waren gevlucht.

De Thaise autoriteiten hebben beelden en een compositieschets van de hoofdverdachte vrijgegeven. Op de beelden is te zien dat een man in een geel shirt een rugzak achterlaat op een bankje en dan snel wegloopt. Kort erna is de enorme explosie te zien.

De Thaise politie omschrijft de man als een ‘ongeïdentificeerde buitenlandse man. Zijn achtergrond wordt omschreven als ‘blank, Arabisch of gemengd’.

Een taxichauffeur zou de man, nadat zijn foto’s werden verspreid, hebben herkend. Hij verklaarde hem kort na de aanslag te hebben opgepikt. Aan de telefoon zou de man een taal hebben gesproken die ‘noch Thai, noch Engels’ was.

Arrestatiebevel

Aangezien er buitenlanders in het spel lijken te zijn, hebben de Thaise autoriteiten de hulp van internationale politieorganisatie Interpol ingeroepen in de zoektocht naar de hoofdverdachte. Er is een arrestatiebevel voor de man uitgegeven. Het is niet duidelijk of de man het land al verlaten heeft.

Bij de aanslag op de tempel, die zich middenin het toeristisch centrum van de Thaise hoofdstad bevindt, kwamen maandag 22 mensen om en raakten meer dan 120 gewond.

Een tweede poging op dinsdag mislukte. Iemand gooide een bom vanaf een brug naar een toeristische trekpleister, maar miste. De bom ontplofte in het water. De verantwoordelijkheid van beide aanslagen is nog niet opgeëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.