buitenland

Thalys-helden met Franse onderscheiding in illuster rijtje

24 augustus 2015

De vier mannen die vrijdag een zwaar bewapende terrorist in een Thalys tussen Amsterdam en Parijs wisten tegen te houden, hebben de hoogst mogelijke onderscheiding van Frankrijk gekregen.

De zogeheten Légion d’Honneur (Legioen van Eer) werd vandaag op de borst gespeld van de drie Amerikanen en de Brit door president François Hollande. Hij prees de heldhaftigheid van de helden.

‘Jullie hebben laten zien dat wij, als wij worden geconfronteerd met terreur, de kracht hebben om terug te slaan. Jullie hebben een les gegeven in moed, wilskracht en hoop,’ zegt Hollande.

Reddingsactie

Vrijdagavond ontdekten de reizigers een 26-jarige man met een kalasjnikov, die van plan was een aanslag te plegen. Hij laadde zijn wapen in de wc, wat de Amerikanen hoorden. Direct stortten ze zich op de terrorist, waarna ze hem overmeesterden en lieten arresteren.

De gewapende aanvaller wordt momenteel ondervraagd door Franse terreurdiensten. De Spaanse krant El País schrijft dat het om een Marokkaanse Syriëganger gaat die naar de naam Ayoub El Kahzzani luistert.

Legion d’Honneur

De Franse onderscheiding werd eerder gegeven aan de Nederlandse wielrenner Joop Zoetemelk, toen hij de Tour de France won. Ook zangeres Liesbeth List kreeg de onderscheiding omdat zij werd gezien als ‘de ambassadrice van het Franse chanson in Nederland’.

Historicus en journalist Geert Mak schreef het boek In Europa en werd daarvoor ook beloond met de Légion d’Honneur. ‘In al zijn werk verdedigt Geert Mak het idee van de wederzijdse verrijking van de culturen in Europa; van lokaal tot continentaal niveau.’ De Fransen zien Mak als ‘een echte Europeaan’.

Andere bekenden bij wie de onderscheiding is opgespeld, zijn D66-oprichter Hans van Mierlo, oud-politicus Wim Duisenberg en schrijfster Hella Haasse. Franse autoriteiten publiceerden in januari de lijst met namen die de hoogste Franse onderscheiding hebben ontvangen.

De Franse econoom Thomas Piketty weigerde de Légion d’Honneur in januari uit protest tegen de socialistische regering in Frankrijk. Piketty is van mening dat de overheid niet mag bepalen wie de eer verdient. ‘Ze kunnen zich beter concentreren op het aanzwengelen van de economie in Frankrijk en Europa.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.