buitenland

Turkse coalitieonderhandelingen eindigen ‘negatief’: wat nu?

Door Elif Isitman - 13 augustus 2015

De coalitieonderhandelingen tussen de regerende AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de grootste oppositiepartij CHP zijn gestrand. De gesprekken eindigden donderdag op een ‘negatieve manier’.

Dit zegt een lid van de centrumlinkse oppositiepartij CHP tegen de Turkse krant Hurriyet. Hiermee stevent het land af op vervroegde verkiezingen, aangezien de CHP tot nu toe de enige realistische optie voor een coalitiepartner van AK leek te zijn.

Kat

De Turkse premier Ahmet Davutoglu (AK) was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de oppositie. Na een gesprek van 1,5 uur met CHP-leider Kemal Kilicdaroglu zou er geen vooruitgang zijn geboekt. De onderhandelingen tussen de twee partijen hebben weken geduurd.

Het Twitter-account van de populaire CHP-mascotte, Sero de kat, bevestigde het nieuws: ‘Wij lanceren onze verkiezingscampagne’, meldde het CHP-account.

Weinig kans

Bij de verkiezingen in juni verloor de regerende AK-partij van Erdogan de absolute meerderheid in het Turkse parlement. De partij behaalde daar 258 zetels van de in totaal 550 zetels. Dat waren er 18 te weinig om alleen te kunnen regeren.

Premier Davotuglu heeft officieel tot 23 augustus om een coalitiepartner te vinden. Als dat niet lukt, zal Erdogan nieuwe vervroegde verkiezingen aankondigen.

Davutoglu zei donderdag in een verklaring dat vervroegde verkiezingen de ‘enige mogelijkheid’ zijn. Deze zullen dan waarschijnlijk in november worden gehouden. De pro-Koerdische HDP-partij, die bij de verkiezingen de kiesdrempel van 10 procent wist te behalen, gaf kort na de verkiezingen al aan niet met Erdogan te willen regeren. Ook de onderhandelingen met de nationalistische MHP-partij zijn stukgelopen, omdat de partij vond dat Erdogan zichzelf teveel macht toe-eigent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.