buitenland

Undercover-journalisten: ‘IS-terroristen klaar voor de aanval’

Door Elif Isitman - 11 augustus 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hitst nieuwe leden op om terroristische aanslagen op Brits grondgebied te plegen. Vermoedelijk is dit ook breder te trekken naar andere landen in West-Europa.

Journalisten van SkyNews deden zich maanden lang voor als jonge, aspirant-jihadisten en kwamen in contact met Britse ‘senior’-jihadisten in Syrië. Wat voor nieuwe informatie hebben zij uit deze undercover-operatie gehaald?

Drone-aanvallen

De journalisten deden zich onder fictieve namen voor als een vrouwelijke en mannelijke jihadist op Twitter. Ze spraken onder meer met Junaid Hussein, een 21-jarige hacker uit Birmingham, die het online informatiekanaal van IS vanuit Syrië runt.

Hussein staat in de top vijf van een lijst van de Amerikaanse dienst van doelwitten voor drone-aanvallen. Ook werden er vele chatberichten uitgewisseld met Sally Jones, de vrouw van Hussein, die in het IS-bolwerk Raqqa vrouwelijke jihadisten ‘begeleidt’.

Tijdens de gesprekken met deze jihadisten, kregen de journalisten onder meer ‘terreurgidsen’ toegestuurd. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe jihadisten fondsen kunnen werven voor aanslagen op eigen grondgebied en hoe ze wapens kunnen maken.

Daarnaast zouden zich op dit moment al zeven getrainde zelfmoordterroristen in Groot-Brittannië bevinden, die klaar staan om ‘elk moment’ aan te vallen. Uit de gesprekken zou blijken dat de rekruteringsstrategie van IS veranderd is: in plaats van jongeren naar het ‘kalifaat’ te lokken, zouden jihadisten ze oproepen en trainen om aanslagen op eigen gebied te plegen.

Twijfels

Hussein en Jones drongen er bij de journalisten op aan om anderen te rekruteren en ‘IS-bendes’ te vormen om na langere tijd een mini-kalifaat in Groot-Brittannië te kunnen creëren.  Toen de journalisten hun twijfels uitspraken om bomaanslagen te plegen, verzekerden Jones en Hussein hen ervan dat er ook ‘anderen’ op Brits grondgebied rondliepen, maar dat zij er tot nog toe niet in waren geslaagd. Volgens Jones zou de volgende aanslag zich op een toespraak richten van de Britse koningin bij het militaire evenement VJ-Day.

De journalisten hebben de informatie doorgegeven aan de Londense Metropolitan Police. De Londense politie heeft media opgeroepen om informatie over mogelijke terreurdreigingen of andere informatie uit undercover-operaties met hen te delen. Volgens de Britse autoriteiten staat het niveau van terreurdreiging in het land nog altijd op kritiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.