buitenland

Veel doden bij bomaanslagen op ‘IS-vrij gebied’ in Irak

Door Elif Isitman - 10 augustus 2015

Bij twee bomaanslagen maandag in en rond de Iraakse stad Baquba zijn minstens 58 mensen omgekomen, en vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog hoger. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen opgeëist.

Meer dan honderd mensen raakten gewond. De aanslagen zijn ‘bijzonder’ omdat ze in een provincie werden gepleegd die officieel als ‘IS-vrij’ wordt beschouwd: de Iraakse Diyala provincie, meldt persbureau Reuters.

Markt

De eerste aanslag werd gepleegd op een markt in Huwaidar, vlak boven de stad Baquba. Een autobom werd tot ontploffing gebracht, waarna er 51 mensen omkwamen. Ongeveer 80 mensen raakten hierbij gewond. Bij een tweede aanslag in de stad, kwamen zeven mensen om en raakten er 25 gewond.

Het doel volgens IS was hierbij een checkpoint dat bemand wordt door het Iraakse legers en vrijwilligers van de Hashid Shaabi – een groepering die vecht tegen de soennitische extremisten. Enkele uren later eisten de soennieten van IS de aanslagen op en zeiden dat ze waren gericht op sjiitische moslims.

Bruiloftsstoet

Bij de aanslag op de markt, wist de dader door een checkpoint van de politie te komen door zich met de auto bij een bruiloftsstoet te voegen. De man is toen met zijn auto ‘vol explosieven’ een andere weg ingeslagen en de drukbezochte markt opgereden, waarna hij zijn auto opblies, aldus een verklaring van de politiechef van de provincie Diyala, waarin de stad ligt. De provincie ligt vlakbij de Iraakse grens met Iran.

De Iraakse autoriteiten beschouwen de provincie Diyala officieel als ‘bevrijd’. Er zijn echter nog geregeld aanslagen. Vorige maand pleegde IS een bomaanslag in Khan Bani Saad, een stad vlakbij Baquba. Daarbij vielen meer dan honderd slachtoffers. Deze aanval leidde tot hevige rellen in de stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.