buitenland

Verstekelingen in vrachtwagen waren al dood

Door Servaas van der Laan - 27 augustus 2015

Een luguber transport met meer dan 20 migranten houdt de gemoederen in Oostenrijk bezig. Volgens de Oostenrijkse politie waren de personen in het laadruim al dood toen ze Oostenrijk werden binnengebracht.

Dat heeft de Oostenrijkse politie donderdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Twee dagen dood

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de personen in het laadruim van de vrachtwagen zo’n anderhalve dag tot twee dagen geleden om het leven zijn gekomen.

De politie heeft aanwijzingen dat de vrachtwagen met Servisch kenteken woensdag nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was. Sectie moet uitwijzen hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen. De lichamen zijn overgebracht naar een voormalig vee-artsenvertrek langs de snelweg bij Nickelsdorf waar een koelstation is ingericht.

Vluchtelingen

Volgens politiechef Hans Peter Doskozil gaat het ‘met zeer hoge waarschijnlijkheid’ om vluchtelingen. De snelweg van Hongarije door Oostenrijk (A4) is een geliefde route onder mensensmokkelaars.

Donderdagochtend werden drie mensensmokkelaars opgepakt in Oostenrijk. Een chauffeur had meer dan dertig migranten over de grens geloodst. De vluchtelingen zeiden bijna te stikken wegens een gebrek aan zuurstof, maar de smokkelaar gaf geen gehoor aan de klachten.

Laatste bestemming

De personen in de vrachtwagen zullen hun gedroomde bestemming niet meer bereiken. Oostenrijkse politieagenten troffen de lichamen donderdagochtend om 7.30 uur aan nadat ze de vrachtwagen langs de kant van de weg hadden zien staan.

Aanvankelijk dachten ze dat het om een pechgeval ging, maar ze besloten op onderzoek uit te gaan toen de chauffeur in geen velden of wegen te bekennen was en er een rottende vloeistof uit het laadruim droop. Toen de beambten de deuren van de vrachtwagen openbraken, troffen zij de lichamen aan.

Tragedie

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken reageerde geschrokken op het drama. ‘Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. Wie nog steeds vindt dat zij vluchtelingen helpen, is zelf niet meer te helpen.’

De Oostenrijkse minister van Justitie noemde de mensensmokkelaars ‘gewetenloze criminelen die in heel Europa hard moeten worden aangepakt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.