buitenland

Vliegtuig op mysterieuze wijze verdwenen in Indonesië

Door Shari Deira - 16 augustus 2015

Een vliegtuig dat een binnenlandse vlucht aan het maken was in Indonesië is zondag op mysterieuze wijze verdwenen. De luchtverkeersleiding verloor plotseling contact met het vliegtuig, met 54 passagiers aan boord.

Het vliegtuig verdween in de provincie Papoea, in het oosten van het land, toen het onderweg was van provinciehoofdstad Jayapura naar Oksibil.

Crash

Ongeveer 20 minuten voordat het vliegtuig moest landen, verloor de luchtverkeersleiding contact met het toestel. Of het vliegtuig is neergestort is niet bekend, en wat er dan wel is gebeurd weten Indonesische autoriteiten ook niet. Voordat de luchtverkeersleiding contact met het toestel verloor, is er geen noodoproep gedaan door de piloten.

Het verdwenen toestel is een propellervliegtuig ATR 42-300, met 44 volwassen passagiers, vijf kinderen en vijf bemanningsleden aan boord, van Trigana Air Service. Op het moment van vertrek was het weer in de regio goed en helder, maar inmiddels is dat wel anders.

De zoekactie die eerder vandaag werd opgezet, is inmiddels tijdelijk gestaakt vanwege het slechte weer en omdat het donker is. Het ziet er niet naar uit dat het weer in de komende dagen beter wordt.

Het gebied in het uiterste oosten van Indonesië is dichtbebost met tropisch woud en bergachtig. Transport over land is er vaak niet mogelijk. ‘We kunnen niet bevestigen dat het vliegtuig is neergestort. We kunnen wel zeggen dat het contact verloren is,’ zegt een woordvoerder van de reddingsdienst.

Incidenten

Het is niet de eerste keer dat Trigana Air Service, dat in 1991 werd opgericht, te maken heeft met een incident. Sinds de oprichting zijn er veertien serieuze incidenten geweest met vliegtuigen van Trigana Air Service, blijkt uit cijfers van het Aviation Safety Network.

De luchtvaartmaatschappij staat ook op de zwarte lijst van de Europese Unie voor luchtvaartmaatschappijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.